'Wie zit er op de anti-abortusfolders te wachten?'

"Volgende maand krijgt u hem in de bus: de omstreden anti-abortusfolder van Platform Zorg Voor Leven. PvdA-Kamerlid Liliane Ploumen reageerde verbeten op de aangekondigde actie: "Ik - en ik denk veel andere vrouwen met mij - zit niet te wachten op zo’n ongevraagde folder in de brievenbus." Journalist David Boogerd reageert in deze column op de uitspraken van Ploumen.

'Wie zit er op de anti-abortusfolders te wachten?'

In de column voor NPO Radio 1 maakt Boogerd de vergelijking met hoe een Afrikaanse activiste reageerde op Ploumens eigen pro-abortus ontwikkelingswerk. "Ik bleef eventjes hangen bij de gekozen woorden van Ploumen. De folder is 'ongevraagd' en 'veel vrouwen zitten er niet op te wachten'. Eerlijk gezegd denk ik dat Ploumen daar gelijk in heeft. [...] Maar doet Ploumen in zekere zin niet hetzelfde? De oud-minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is oprichter van 'She Decides', een initiatief dat honderden miljoenen euro’s inzamelde (waaronder miljoenen van de Nederlandse staat) voor seksuele voorlichting, anticonceptiemiddelen en de promotie van abortus in ontwikkelingslanden. [...] Maar zitten Afrikaanse vrouwen wel, om met Ploumens eigen woorden te spreken, 'op die campagnes te wachten'? "Als de 'She' in 'She Decides' daadwerkelijk Afrikaanse vrouwen zijn, dan zijn wij degenen die bepalen wat we van abortus vinden", zegt de Nigeriaanse activiste Obianuju Ekeocha."

David Boogerd is journalist voor NieuwLicht en presentator van De Ongelooflijke Podcast