"Christenen die dit traditie noemen, moeten opnieuw de Bijbel lezen."

Rivelino Rigters over de Sinterklaasintocht

Hoe is het voor iemand met een getinte huidskleur om tussen zwarte pieten te lopen? Anouk van EO-jongerenplatform BEAM nam Rivelino Rigters mee naar de Sinterklaasintocht. "Christenen die zeggen, ja dit is traditie, moeten echt opnieuw de bijbel lezen." Kijk het verslag van BEAM hieronder.

"Christenen die dit traditie noemen, moeten opnieuw de Bijbel lezen."

In de video vertelt Rivelino dat juist christenen moeten nadenken over de omgang met zwarte piet: "Hoe hardnekkig men per se wil vasthouden aan een traditie die gewoon echt gekoppeld is aan een fout verleden, weet je wel. Ik snap het niet. De VN heeft gewoon gezegd, het is bewezen dat het een racistische karikatuur is. En als christenen dan gewoon zeggen, nee, maar het is traditie, dan denk ik van, sorry maar je moet echt opnieuw de bijbel gaan lezen. Ik voel me niet serieus genomen. Ik voel dat ik onbelangrijk ben, dat mijn mening er niet toe doet."

Bij het bezoek aan de Sinterklaasintocht probeert Rivelino aan zwarte pieten uit te leggen op welke manier dit hem en andere Nederlanders met een getinte huidskleur kwetst. "Ik wil begrepen worden. En tegelijkertijd wil ik dat mensen zich proberen in te leven."

De video van BEAM kreeg op sociale media honderden reacties. Dat is ook wat Rivelino hoopt te bereiken: "Nogmaals: ik heb het vroeger ook zo gevierd. Maar toen werd ik me er van bewust: dit kan niet, het moet anders. En dat wil ik gewoon graag doorgeven."

Bekijk het verslag van BEAM:

Confrontatie met Zwarte Pieten bij Sinterklaasintocht - BEAM #24