De mantelzorger in de spotlights op de dag van de mantelzorg

10 november was de dag van de mantelzorg. Op deze dag zet Nederland mantelzorgers in het zonnetje en wordt benadrukt hoe belangrijk zij zijn in onze vergrijzende maatschappij. Wat is de oorspong van deze dag en moeten we er blij mee zijn?

De mantelzorger in de spotlights op de dag van de mantelzorg

Belang van mantelzorgers

Mantelzorgers zijn steeds harder nodig. Volgens het ministerie van Volksgezondheid waren er in 2018 3.2 miljoen ouderen in Nederland. Dit aantal neemt met de jaren toe. Ouderenzorg vormt hierdoor een steeds centralere plek in onze maatschappij. Mantelzorgers ontfermen zich niet alleen over ouderen, maar bijvoorbeeld ook over chronisch zieken of mensen met een verstandelijke beperking of handicap. Inmiddels telt Nederland 4.4 miljoen mantelzorgers. Maar waar ligt de grens tussen verzorger en mantelzorger? En waar komt de naam vandaan?

Wanneer ben je een mantelzorger?

Iedereen zorgt wel eens voor een ander. Maar waar ligt de grens tussen ‘iemand af en toe helpen’ en mantelzorger zijn? Je kan jezelf een mantelzorger noemen als je onbetaald meer dan acht uur per week en langer dan drie maanden voor iemand zorgt. Dit kan bijvoorbeeld de zorg voor een familielid zijn of een goede vriend. Hierdoor is er minder thuiszorg nodig. De taken van een mantelzorger bestaan onder andere uit iemand gezelschap houden, helpen bij dagelijkse activiteiten zoals boodschappen doen en persoonlijke hulp als aankleden of wassen (bron: Rijksoverheid).

Waar komt de naam mantelzorger vandaan?

De naam ‘mantelzorg’ is in 1972 bedacht door arts en scheikundige professor dr. Johannes Hattinga-Verschure. Hij praatte over de zorg als iets wat je in klein verband verleent aan elkaar. Dit kan binnen een gezin of hechte vriendengroep zijn. Hij ziet deze zorg als een ‘mantel’ die mensen beschermt en verwarmt.

Sinds wanneer bestaat deze dag in Nederland?

Deze dag bestaat in Nederland sinds 1997. LOT, voorganger van Mantelzorg Nederland, raakte geïnspireerd door de Engelsen, die al veel langer mantelzorgers prijzen. Zij organiseren de ‘National Carers week’. Een week lang worden er allerlei activiteiten georganiseerd om mantelzorgers te verwennen. Uit dit mooie initiatief is bij ons de Dag van de Mantelzorg ontstaan.

Hoe is het om mantelzorger te zijn?

Mantelzorg Nederland heeft een Instagram-account waarop je wekelijks een kijkje kan nemen in het leven van een mantelzorger. Denk hierbij aan Vianna, die zorgt voor haar broer met een licht verstandelijke beperking, Sophie met een dochtertje met het Syndroom van Down en Michiel die een zoontje met autisme heeft. Dit geeft goed weer hoe zwaar het voor deze mensen kan zijn om naast een betaalde baan, zorg te leveren aan familie en vrienden, die de hulp hard nodig hebben. 

Welke mantelzorger wil jij bedanken voor zijn of haar inzet? Tag diegene onder dit bericht op Facebook