De medialoze zondag

Cabaratier Kees Versteeg heeft last van infobesitas en pleit voor een dag zonder media. In zijn column betoogt hij waarom dat een goed plan is.

De medialoze zondag

Een medialoze zondag: dat lijkt me een goed idee en ik vind dat de overheid dat moet invoeren. Een dag waarop internet uit de lucht gaat en waarop er geen enkele tv- of radio uitzending is en telefoonverkeer is alleen beschikbaar voor noodsituaties. Dat alles niet één  keer in het jaar, maar iedere zondag.

Dit bepleit ik niet vanuit religieuze motieven, maar omdat ik denk dat dit het welzijn en de gezondheid van alle mensen zeer ten goede komt. 

De greep van de media

In eerste instantie zal het een schok teweeg brengen, mensen zullen ontredderd zijn. Wat doen we met alle vrije momenten waarop we normaal gesproken op ons mobieltje van alles checken? En hoe komen we een hele avond door zonder internet en televisie?

Maar na die eerste schok zal er een gevoel van vrijheid en rust optreden en komt er een besef van hoe de media ons vaak in hun greep hebben. 

Vele mensen, waaronder ikzelf, lijden aan een zekere vorm van infobesitas. We gaan ongemerkt gebukt onder een voortdurende stroom van informatie die ons opjaagt, bezighoudt en soms verlamt. De vele burn-outs en andere stress gerelateerde klachten hebben hier ongetwijfeld mee te maken.

Vrijheid en rust

Eén dag in de week vrij zijn van alle media zal het leven ontstressen, het zal rust geven voor de ogen en het hoofd. Er komt dan meer ruimte en aandacht voor echte mensen, dieren en dingen in onze directe omgeving. Bedenk eens wat we gaan doen wanneer tv en internet eruit liggen. We zullen elkaar opzoeken en weer echt met elkaar praten, uitgebreid samen eten en spelletjes spelen. We zullen naar buiten gaan en genieten van de natuur, we leren weer luisteren naar de stilte. Er zullen weer veel meer boeken gelezen worden. Er komt tijd en aandacht vrij voor creativiteit en voor het ontwikkelen van talenten en vaardigheden die anders verborgen zouden blijven.

kiezen voor consumeren of creëren

Daarom pleit ik voor een shutdown van alle media op zondag.

Helaas zal het in de praktijk niet uitvoerbaar zijn en al was het wel haalbaar, dan zou het wetsvoorstel daartoe enkel door de SGP en de Partij voor de Dieren gesteund worden. 

Maar niets weerhoudt mij ervan om zelf een medialoze zondag te houden of welke dag dan ook, of zelfs een hele week, als ik vakantie heb. Ik hoef niet eens met een hele dag te beginnen, ieder vrij moment kan ik kiezen: in plaats van mijn mobiel te pakken kijk ik om me heen en laat ik mijn gedachten de vrije loop, of maak ik een praatje met iemand. Heb ik een vrije avond voor me, dan is er ook de keus: ik kan vanavond achter de tv zakken, maar ik kan ook zelf iets creëren, tekenen, muziek maken, of iets schrijven zoals deze column. 

Ik hoop echter dat dit door niemand gelezen wordt, je kunt je tijd veel beter besteden dan hier rondhangen op internet.