De Oranjes als snelheidsduivels

5 racefeiten over onze koninklijke familie

Het belangrijkste gezicht in de discussie over de Formule 1 in Zandvoort is prins Bernhard junior. Als fervent raceliefhebber is hij een van de initiatiefnemers van de Formule 1. Maar wisten jullie dat we nog meer koninklijke snelheidsduivels hebben?

De Oranjes als snelheidsduivels

In onze uitzending over de Formule 1 op het circuit van Zandvoort kwamen voor- en tegenstanders aan het woord. Milieu-activisten maken zich zorgen om de omringende duinen en een deel van de omwonenden vreest overlast. De voorstanders kunnen daarentegen niet wachten tot het racespectakel zal plaatsvinden. De koninklijke familie schaart zich ongetwijfeld achter de voorstanders. Een deel van hen is er namelijk niet vies van om het gaspedaal eens flink in te drukken.

Lees hier vijf racefeiten over de Oranjes:

1. Een raceverbod voor Bernhard junior

Nu is hij eigenaar van het circuit Zandvoort, maar in 2009 kreeg prins Bernhard Junior een tijdelijk raceverbod op het circuit, wegens gevaarlijk rijgedrag. 

In oktober 2009 raakte hij betrokken bij een crash tijdens het NK in de GT4-klasse. In een gevaarlijke bocht, waarin zelden iemand wordt ingehaald, probeerde de prins het toch om in te halen. Hij zette zijn BMW naast die van zijn concurrent en niet veel later lagen beide racers in de bandenstapels. De jury was heel duidelijk: Bernhard krijgt een raceverbod. Het was niet de eerste keer dat hij gevaarlijk rijverdrag vertoonde en de jury vond dat het nu wel genoeg was geweest. “Je moet daar niet eens iemand willen inhalen” zei de jury.

2. In beslag genomen rijbewijs Annette

Dat prins Bernhard Junior van racen houdt, is algemeen bekend. Maar zijn vrouw Annette is hier ook zeker niet vies van. Haar rijbewijs werd in beslag genomen na een heftige snelheidsovertreding.

In 2007 maakte de vrouw van prins Bernhard Junior een flinke verkeersovertreding. Op een weg waar een snelheid van 80 km/h was toegestaan, reed zij maar liefst 155 km/h! Haar rijbewijs werd in beslag genomen en ze moest voor de rechter verschijnen. De kantonrechter had haar veroordeeld tot vier maanden rijontzegging, waarvan drie maanden en twee weken voorwaardelijk. Ook kreeg zij een boete opgelegd van 780 euro. Uiteindelijk kreeg zij haar rijbewijs na twee weken alweer terug. De straf zou voor de prinses namelijk zwaarder wegen dan anderen. Dit vanwege haar persoonlijke veiligheid, waardoor ze niet met het openbaar vervoer mag reizen, maar ook omdat ze drie maanden zwanger was op dat moment. 

3. Willem-Alexander met auto in de sloot

Koning Willem-Alexander heeft ook ervaring met te hard rijden. Hij belandde daardoor zelfs met zijn auto in een sloot. 

Op 21 mei 1988 probeerde (toen nog prins) Willem-Alexander in Leiden zijn voorganger in te halen met een te hoge snelheid, waardoor hij van de weg afraakte en vervolgens in het water terecht kwam. Gelukkig bleef de prins ongedeerd en kon hij zelf uit zijn auto klimmen. De Ford Sierra waarin hij reed raakte echter wel total-loss.

4. Snelheidsduivel Laurentien racet op Zandvoort

Prinses Laurentien heeft wel meegedaan aan een race op circuit Zandvoort. 

Vorig jaar deed ze mee aan de Jumbo Racedagen. "Ik doe mee omdat het een mooie uitdaging is" aldus Laurentien. Door een botsing met Britt Dekker raakte ze van de weg, maar wist uiteindelijk toch als derde te eindigen.

5. Racelicentie voor Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander haalde in de jaren 90 zijn racelicentie, maar heeft nooit aan echte races meegedaan.

Hij had wel de intentie om te gaan racen, maar mocht uiteindelijk niet meedoen van zijn moeder, voormalig koningin Beatrix. Wel heeft hij een keer tijdens het trainen de auto van autocoureur Tom Coronel in de kreukels gereden.