Gepast of niet? Tholen hangt de vlag uit voor ongeboren leven

Gisteren hing stichting Schreeuw om Leven de vlag uit in de Zeeuwse gemeente Tholen. Zo benadrukken zij de beschermwaardigheid van het leven. Deze week organiseren verschillende organisaties namelijk de Week van het Leven. Tijdens deze week schenken ze aandacht aan het ongeboren leven. De actie lokt verschillende reacties uit en roept de vraag op in hoeverre een gemeentebestuur mee moet doen met zo’n actie.

Gepast of niet? Tholen hangt de vlag uit voor ongeboren leven

Beeld Schreeuw om Leven

De vlag uithangen

De gemeente Tholen heeft afgelopen oktober het mogelijk gemaakt voor externe partijen om gebruik te maken van een vlaggenmast voor speciale gelegenheden. Zo is tijdens de discussie rondom ‘coming-out day’ ook de vlag gehesen, ook al wilde de gemeente dat zelf niet doen.  

Maandag heeft de werkgroep van Schreeuw om Leven in Tholen zelf het initiatief genomen om een signaal af te geven tegen zowel abortus als euthanasie. Volgens hen leiden financiële problemen en druk vanuit familie ertoe dat vrouwen een abortus overwegen. Daarnaast zien zij dat eenzaamheid een reden is voor veel ouderen om vroegtijdig een einde te maken aan hun leven. 

Reactie

VVD-Tweede kamerlid en woordvoerder medische ethiek Ockje Tellegen laat weten in een tweet dat ze haar vraagtekens heeft bij de actie in Tholen. Ze vraagt zich sterk af of een gemeentebestuur zich zo duidelijk moet uiten in deze discussie.

 

Tellegen laat weten aan NieuwLicht dat, ondanks het feit dat ze het een sympathiek idee vindt om als gemeente een mast beschikbaar te stellen voor allerhande vlaggen, niet alle vlaggen hetzelfde zijn. Volgens Tellegen zit het verschil erin dat er over het abortusbeleid in Nederland een stevig maatschappelijk debat wordt gevoerd. 'Dat is met een regenboogvlag bepaald minder het geval: deze symbolen zijn maatschappelijk veel breder geaccepteerd. Het is alsof de gemeente met het hijsen van deze vlag zegt: "Dit is wat wij vinden, wij zijn tegen abortus." Hoe moet dat overkomen op de vrouwen uit Tholen die ongewenst zwanger worden? Is de gemeente er dan niet voor hen?'

Wat vind jij?

Is het gepast voor een gemeentebestuur om zich te uiten in de discussie rondom abortus en vroegtijdige levensbeëindiging? Discussieer mee op onze facebookpagina!