Is de doodstraf voor Nederlandse IS-strijders aanvaardbaar?

Tijdens een Kamerdebat over jihadisten blijkt dat regeringspartij VVD het aanvaardbaar vindt dat Nederlandse IS-strijders de doodstraf krijgen als ze in Irak worden berecht. Deze houding zorgt voor verdeeldheid binnen de coalitie.

Is de doodstraf voor Nederlandse IS-strijders aanvaardbaar?

Nederland pleit al langer voor de berechting van IS-strijders in Irak. In kampen in Noord-Syrië en Irak zitten naar schatting zo'n 48.000 IS-strijders vast. Door dit grote aantal en de grote hoeveelheid verschillende nationaliteiten, is het complex om de berechting in het land van herkomst te doen. Bovendien zijn mogelijke getuigen aanwezig in de regio en heeft berechting een voorbeeldfunctie voor andere IS-strijders.

Irak kent de doodstraf en wil mogelijk alleen meewerken aan een rechtbank voor buitenlandse IS-ers, als het zijn eigen sancties mag blijven uitvoeren. In dit geval dus de doodstraf.

Doodstraf niet passend bij Nederland

VVD-kamerlid Yesilgöz denkt vooral pragmatisch en ziet het accepeteren van de Irakese regels als "de ultieme consequentie" om berechting in de regio plaats te laten vinden. Regeringspartners D66 en CDA staan lijnrecht tegenover de VVD. Zij vinden het niet passen bij een land dat internationaal strijdt tegen de doodstraf en voor mensenrechten.

We zijn benieuwd naar jouw mening!