Kunstbaarmoeder: biedt het mogelijkheden?

Een op de tien kinderen wordt te vroeg geboren in Nederland. Om daarvoor aandacht te vragen is het zondag Wereld Prematurendag. Zou een zogenaamde kunstbaarmoeder een oplossing kunnen bieden voor de nadelige gevolgen van een (noodgedwongen) vroeggeboorte?

Kunstbaarmoeder: biedt het mogelijkheden?

Vangt cruciale weken op

Een kunstbaarmoeder zou de zwangerschap kunnen overnemen in de weken 24 tot en met 28 van de zwangerschap. In die periode is het cruciaal voor een baby zich te ontwikkelen in de baarmoeder. Wat is een kunstbaarmoeder precies en zal het echt iets bijdragen aan de wetenschap van de geneeskunde?

Europese subsidies

Het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon van de EU heeft 2,9 miljoen euro gesubsidieerd aan onderzoek naar de kunstbaarmoeder. Het nieuwe onderzoek biedt mogelijkheden om een prototype te ontwikkelen van de kunstbaarmoeder en om meer testen uit te voeren om de werking ervan te controleren. Volgens gynaecoloog Guid Oei, een van de initiatiefnemers, kan je een kunstbaarmoeder zien als een plastic reservoir dat is gevuld met geïmiteerd vruchtwater. De navelstreng van de baby wordt dan gekoppeld aan een machine die de functies van een placenta overneemt.

Minder beschadiging

Een voordeel hiervan is dat de omgeving van een kunstmatige baarmoeder natuurlijker aanvoelt voor een vroeggeboren baby dan een couveuse. In de couveuse gaat de ademhaling via de longen die nog niet helemaal ontwikkeld zijn en dus beschadigd kunnen worden. Bij een kunstbaarmoeder zal de ademhaling via de navelstreng gaan en loopt de baby minder kans op schade aan de longe en andere organen zoals nieren en hersenen.

twijfels

Niet iedereen ziet echter de voordelen in van de kunstbaarmoeder. Filosofe Lily Frank heeft haar bedenkingen bij dit onderzoek. Ze vraagt zich af of een foetus dat zich buiten het lichaam ontwikkelt, bijdraagt aan het einde van de abortusdiscussie. Is het beëindigen van het leven van een foetus in een kunstbaarmoeder hetzelfde als abortus en wie gaat hierover? Heeft een vrouw het recht om op een niet biologische wijze toch moeder te worden?

wat vind jij?

Volgens Oei zal het ongeveer vijf jaar duren voordat het eerste prototype van de kunstbaarmoeder af zal zijn. Als dat lukt en de kunstbaarmoeder ook echt gebruikt gaat worden, betekent het dat er minder vroeggeboren baby’s zullen komen te overlijden of permanente schade overhouden. Vind jij dit een goede oplossing en dat er terecht budget is vrijgemaakt voor dit onderzoek? Of gaat het nabootsen van een baarmoeder te ver?