Nederland hoeft vrouwen en kinderen niet uit Syrië te halen

De Nederlandse Staat had een spoedappel aangespannen om te voorkomen dat zij gedwongen werden om 56 kinderen en negentien moeders uit Syrië te halen. Het gerechtshof in Den Haag heeft dit verzoek gegrond verklaard. Nederland hoeft daarom geen IS-vrouwen en kinderen met een Nederlandse nationaliteit terug te halen.

Nederland hoeft vrouwen en kinderen niet uit Syrië te halen

Het Hof oordeelde dat Nederland niet kan worden gedwongen om de kinderen en vrouwen op te halen, ondanks de Nederlandse nationaliteit. De situatie in de regio is dusdanig instabiel dat ambtenaren gevaar zouden lopen bij de repatriëring.

De zogenaamde IS-vrouwen benoemen de situatie in de kampen in Syrië zelf ook instabiel en vrezen voor hun leven en dat van hun kinderen.