Nieuwe omroep ‘Ongehoord Nederland’ krijgt steun vanuit rechtse politiek

Journalist Arnold Karskens en oud VVD-kamerlid Ybeltje Berckmoes hebben plannen om een nieuwe omroep op te richten. In hun programma’s moet meer aandacht worden besteed aan onderwerpen als migratie, de discussie rondom Zwarte Piet en klimaatverandering. Volgens de initatiefnemers is een grote groep Nederlanders erg bezorgd die zich niet gehoord voelt. De politieke partijen PVV en Forum voor Democratie hebben al aangegeven achter de plannen te staan. Maar in hoeverre mag de politiek zich hiermee bemoeien?

Nieuwe omroep ‘Ongehoord Nederland’ krijgt steun vanuit rechtse politiek
Bron: ANP

Naast Berckmoes en Karskens zijn ook schrijver Haye van der Heyden en journalist Joost Niemöller betrokken bij de plannen. Volgens Karskens wordt er nu te weinig tegengeluid gegeven binnen de NPO op de bovengenoemde onderwerpen. 

Steun vanuit de politiek 

Zij krijgen steun van de politieke partijen PVV en Forum van Democratie (FvD). Geert Wilders meent tegen publieke omroepen in het algemeen te zijn: “De PVV heeft helemaal niets met die verschrikkelijke publieke omroepen. Het is een grote fake news fabriek. Het échte Nederland wordt verzwegen.” Daarom vindt Wilders Ongehoord Nederland wel een goed initiatief. Als er een publieke omroep bij moet komen, is dit volgens hem de beste. Thierry Baudet van FvD is ook voor de oprichting : “Ik ben voor Ongehoord Nederland om het geluid diverser te maken en om het échte verhaal te vertellen.”

Tekst gaat door onder tweets

Verlengstuk van een politieke partij 

Sinds april dit jaar geldt een nieuwe mediawet, waarin geschreven staat dat een politieke partij geen omroep mag oprichten. Deze wet is ingevoerd nadat DENK-partijleider Tunahan Kuzu aangaf een nieuwe omroep te willen starten. CDA’er Harry van der Molen is een van de initiatiefnemers van de wet. In het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag legt van der Molen uit waarom media en politiek gescheiden moeten blijven. “De media moet onafhankelijk zijn, zeker onze publieke omroep. De onafhankelijkheid moet boven elke discussie verheven zijn. Daar leeft de journalistiek van. Ik wil niet dat er een omroep bestaat die een verlengstuk is van een politieke partij.”

Wat vind jij?

Weliswaar richten Geert Wilders en Thierry Baudet geen eigen omroep op, maar wel betuigen ze hun steun aan Ongehoord Nederland. Mag een politieke partij zich op deze manier uitspreken over een omroep? En wat zijn de gevolgen voor de invulling van een omroep, wanneer een politieke partij tijdens de oprichting ervan een dergelijke positie inneemt?