Waar is de uitknop?

Deze week is de Week van de werkstress. Het CBS heeft daarom nieuwe cijfers gepubliceerd waaruit blijkt dat 1,3 miljoen Nederlanders te maken hebben met burn-out klachten. Jonge werknemers maken zich zorgen om de toegenomen aantallen en 45% van alle werknemers vindt dat er maatregelen genomen moeten worden tegen stressklachten. Waardoor blijft het aantal overwerkte werknemers toenemen?

Waar is de uitknop?

24/7 maatschappij

We leven in een zogenoemde ‘24/7’ maatschappij. Ieder moment van de dag zijn we bereikbaar via onze smartphones. Je ontvangt een belangrijke mail van je baas en je voelt je toch verplicht even te antwoorden, net voor je naar bed gaat. De to-do lijst is eindeloos en je gunt jezelf geen tijd om bij te komen van het harde werken.

'New Ways of Working'

Dat blijkt ook uit onderzoek van Evangelia Demerouti. Zij onderzocht de impact van ‘New Ways of Working’ (NWW) op ons werkleven en haar belangrijkste conclusie: we staan continue aan. NWW houdt in dat we in de huidige maatschappij bepalen wanneer en waar wij werken, gesteund door elektronische communicatie. Dat heeft veel voordelen: zo zijn werktijden tegenwoordig een stuk flexibeler geworden. Werknemers werken vaak niet meer van negen tot vijf maar werken langer door in de avonden of in weekenden. Ook is de werkplek een stuk flexibeler is geworden. De komst van de laptop zorgt ervoor dat werknemers vaker een dagje vanuit huis kunnen werken of, vanuit de trein, toch nog even die belangrijke email eruit gooien. Tenslotte is de komst van nieuwe media technologieën het belangrijkste kenmerk van NWW. Zo goed als iedereen bezit een smartphone en kan daardoor op veel verschillende manieren communiceren met klanten, collega’s en supervisors. Het versturen van een boodschap dat vroeger wel dagen kon duren, wordt nu in minder dan een seconde verstuurd via e-mails, appjes en belletjes. 

Grenzen vervagen

Aan deze nieuwe manieren van werken zit ook een keerzijde. De ontwikkeling van NWW zorgt ervoor dat de grens tussen werk- en privéleven flink vervaagt. Iemand die vanuit huis werkt ervaart vaak stress door ongestructureerde werkdagen. Kinderen die opgehaald moeten worden van school, een snelle boodschap tussendoor of even de loodgieter langs laten komen voor de lekkende kraan. Dat betekent doorwerken tot in de late uurtjes om het werk af te maken. Daardoor ervaren mensen minder de mogelijkheid om het werk even los te laten en het lichaam te laten herstellen van alle prikkels en informatie. Ontspanning hoort er vandaag de dag nauwelijks meer bij wat uiteindelijk kan uitgroeien tot burn-out klachten. 

Wat vind jij?

Voor veel mensen is het moeilijk om werk even los te laten en op zoek te gaan naar ontspanning. Niet bereikbaar zijn hoort er niet meer bij vandaag de dag. Wat vind jij? Is het feit dat we altijd aanstaan de belangrijkste oorzaak voor burn-outs? En is het goed als mensen hun telefoon af en toe helemaal uitzetten om meer aan ontspanning toe te komen?