God is een feminist

Column

Hallo, ik zal me even voorstellen. Ik ben Sanne, ik ben christen. En feminist. Wat is je eerste reactie als je die twee termen zo na elkaar hoort? Kan dat wel samengaan? Dat vroeg ik me eigenlijk ook af, maar hier ben ik: een christenfeminist.

God is een feminist

Steeds meer kerken accepteren vrouwen in het ambt in hun kerk of denken daarover na. Voor mij als feminist natuurlijk een geweldige ontwikkeling, maar is het volgens de Bijbel, het Woord van God, wel te rechtvaardigen? 

Ik ga al mijn hele leven naar de Baptisten Gemeente in Sneek en heb daar vier jaar geleden met mijn hart en hoofd gekozen voor God en ben dus gedoopt. Na mijn doop is het geloof niet makkelijker voor me geworden, eerder het tegenovergestelde. Hoe meer je nadenkt over iets ongrijpbaars als het geloof, hoe verwarrender het wordt. Juist als je het concreet wilt krijgen. En daar stond het gedachtegoed van het feminisme lijnrecht tegenover. Dat was zo helder als wat: streven naar gelijkwaardigheid tussen man en vrouw.

Naarmate ik meer nadacht over het geloof, vaker de Bijbel las en meer mensen over hun geloof sprak, werd het alleen maar ingewikkelder. Mogen vrouwen echt geen ambt bekleden volgens de Bijbel, zelfs niet spreken tijdens de zondagsdienst? Ook wat betreft homoseksualiteit, andere gemarginaliseerde groepen en abortus heb ik een duidelijke mening, die je eerder bij het feminisme terugziet dan in de Bijbel en het christelijk geloof. Door al deze rationele redenen raakte ik in de knoop met mijn geloof en relatie met God.

Ik ben op dit moment op weg naar huis in de trein. Ik luister op Spotify de afspeellijst ‘Top Christian’. Muziek heeft me altijd het meeste geraakt qua geloof. Het is niet op één hand te tellen hoe vaak mijn wangen nat zijn van de tranen terwijl ik mee sta te zingen met de aanbiddingsliederen in de kerk. Ik luister het nummer ‘Love Has Won’ van Citizen Way. Liefde heeft overwonnen. God is liefde. 

Dan is het voor mij duidelijk. God ziet iedereen als gelijke van elkaar, Hij houdt van iedereen evenveel. En hij vraagt niks anders dan evenveel liefde terug voor Hem. Mannen, vrouwen, transpersonen, homoseksuelen, witte of zwarte mensen, mensen die een abortus hebben moeten ondergaan, mensen die fouten hebben gemaakt, echt iedereen. Je hoeft je bij God niet anders voor te doen dan je bent. En dat zie ik ook heel duidelijk terug in het feminisme: iedereen, ongeacht geslacht, huidskleur, handicap of geaardheid, móét in deze wereld kunnen doen wat hij of zij wilt. Je hoeft je niet anders voor te doen om in een bepaald hokje te passen. Of wel, als jij dat wilt.

Ik ben me ervan bewust dat niet elke gelovige hier zo naar kijkt en dat respecteer ik. Ik heb allerlei verschillende Bijbelse onderbouwingen gelezen en aangehoord, maar daar worden dezelfde Bijbelverzen aangehaald als argument. Ik kan dan niet meer duidelijk zeggen: ‘Oké, dit is waar en dat niet’, want het is maar net hoe je iets interpreteert. Het enige wat ik zeker weet is dat ik geloof in een God van liefde. Hij houdt evenveel van iedereen. God is een feminist.

Citizen Way - Love Has Won (Official Audio)