Lege Kerk – Nieuw Muziekhart

In 2018 moest makelaar Reliplan op zoek naar een nieuwe bestemming voor de oud-katholieke Schuurkerk in Zaanstad. Een kwartet kamermuzikanten kwam eropaf met een nieuw concept: Een ‘repeteer- en opnamelocatie’. Afgelopen jaar op 1 oktober opende ‘Muziekhaven’ haar deuren. Hoe staat het er nu mee?

Lege Kerk – Nieuw Muziekhart

Foto: Ronald Knapp
Oprichters Mathieu van Bellen, Maria Milstein, Omri en Ori Epstein: "Goede repetitieruimtes voor kamermusici zijn schaars."

Mathieu van Bellen is nog steeds lyrisch over de mogelijkheden die de schuurkerk biedt voor zijn nieuwe project. De Maria Magdalenakerk van de oud-katholieken biedt nu ruimte aan Muziekhaven; De kerkzaal wordt gebruikt voor repetities van professionele musici, vooral werkzaam in kamermuziek ensembles. Er worden ook CD-opnames gemaakt en af en toe zullen er optredens verzorgd worden. Maar de nadruk ligt op het oefenen: In het Engels betekent haven ook veilige plek, een plek waar rust en focus is. Deze kerkzaal is zo’n plek, dichtbij de grote uitvoeringslocaties van Amsterdam.

De schuurkerk in Zaandam is een rijksmonument uit 1695, één van de best bewaarde schuilkerken. De kerkzaal blijft intact. Op zondag houden de twee kleine kerkgemeenschappen nog gewoon hun vieringen, Zaanstad ecclesia en de Mattheuskerk Zaanstreek. Deze kerstdagen was dit ook het geval.

Geen van de vier oprichters van Muziekhaven is christelijk. Mathieu ziet wel veel parallellen tussen religie en muziek. Veel muziek is gemaakt vanuit religieus gedachtengoed; Bach, Händel. Hij is opgegroeid in Hulst, een katholieke stad, en kan prima uit de voeten in de Schuurkerk, die een sobere katholieke stijl heeft.

De kiem van dit succes ligt in de ondernemerszin van Mathieu van Bellen en zijn partners Maria Milstein, Ori en Omri Epstein, en de kans die zij zagen in de combinatie van een goede professionele oefenruimte met logies. De pastorie biedt de mogelijkheid om kleinere repetitieruimtes te creëren en verblijfsmogelijkheden voor intensieve meerdaagse repetitieperiodes. Het is winst dat dit past binnen de kaders van de Schuurkerk als rijksmonument én dat de kerkelijke gemeenschappen welkom blijven in deze historische kerk. Maar er moeten nog wel een aantal vergunningen rondkomen voor de uitgebreidere voorziening. En tijdens de CD-opnames hoor je nu nog de vliegtuigen van Schiphol, dus de kerk moet beter geïsoleerd.