Niet genoeg aandacht in de Canon van Nederland voor het slavernijverleden?

Zondagavond sloot Arjen Lubach het seizoen van Zondag met Lubach af met spraakmakende kritiek op de recent aangepaste Canon van Nederland. De vraag is of dit geschiedenisoverzicht wel genoeg aandacht aan de ‘zwarte bladzijden’ van de Nederlandse geschiedenis, zoals het slavernijverleden, schenkt. Lubach vindt van niet en maakte er een rapvideo over samen met Fresku. Wat doet zijn oproep met jou?

Niet genoeg aandacht in de Canon van Nederland voor het slavernijverleden?

Lubach wil met zijn versie van de Canon van Nederland de schaduwkanten van de geschiedenis beter onder de aandacht brengen. In de video neemt hij daarom standpunten in het slavernijdebat op de hak. Zo zegt Lubach: ‘Het is wel wat duister, hè?’ en ‘Ik heb dat bloed niet aan mijn handen kleven.’ Waarop Fresku antwoordt: ‘Maar het is wel gebeurd’ […] ‘Waarom staat het dan nog niet in de boeken beschreven?’

Het probleem waarover Lubach en Fresku rappen is dat de ‘zwarte bladzijde’ van het koloniale verleden maar deels besproken wordt en nauwelijks onder de aandacht komt in de vijftig onderwerpen van de Nederlandse canon.

Meer aandacht voor het slavernijverleden?

Linda Nooitmeer, voorzitter van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden stelt in een interview met Trouw dat er in principe niets uit de canon moet worden weggehaald om plaats te maken voor meer thema’s rondom slavernij. Wel moet de naam worden aangepast om het thema uit te breiden. ‘Het koloniale verleden is de box waar het allemaal in past. Verander ‘slavernij’ in ‘koloniaal verleden’. Dat dekt de lading beter en daarin kun je ook bespreken hoe het verleden nog altijd doorwerkt in het heden. Het nadeel van die term ‘slavernij’ vind ik bovendien dat slavernij nog altijd bestaat. Dat is niet in 1863 ineens verdwenen.’

Praat mee

Wat vind jij van de Canon van Nederland? Doet het goed genoeg recht aan alle kanten van onze geschiedenis? Of kunnen we op een betere manier omgaan met de moeilijke kanten van de vaderlandse historie? Praat mee op onze facebookpagina.  

Bekijk hier de video van Fresku en Lubach

Canon van Nederland - Zondag met Lubach (S10)