Syrische vluchtelingen zingen 'Mag ik dan bij jou' uit dankbaarheid voor Nederland

Terwijl er in Hoogeveen een speciaal aso-asielzoekerscentrum bestaat voor nieuwkomers die zich misdragen, toont een paar kilometer verderop een groep Syrische vluchtelingen hun dankbaarheid aan Nederland. Met hun New Life Choir zoeken zij de verbindende kracht van muziek.

Syrische vluchtelingen zingen 'Mag ik dan bij jou' uit dankbaarheid voor Nederland

Als de oorlog komt,
En als ik dan moet schuilen,
Mag ik dan bij jou?
Als er een clubje komt,
Waar ik niet bij wil horen,
Mag ik dan bij jou?
Als er een regel komt
Waar ik niet aan voldoen kan
Mag ik dan bij jou?
En als ik iets moet zijn,
Wat ik nooit geweest ben,
Mag ik dan bij jou?

 

De inmiddels bekende woorden van Claudia's de Breijs klassieker 'Mag ik dan bij jou' weten opnieuw vele harten te raken, nu het New Life Choir het nummer opnieuw ten tonele voert. Een koor dat extra betekenis aan de woorden geeft gezien hun gezamelijk achtergrond als Syrische vluchteling.

"Je hebt maar twee opties: overleven of dood"

Mohamad Abdel Raheem, voorzitter van het koor, vertelt in de documentaire 'Mag ik dan bij jou' wat zingen in het koor betekent voor de koorleden. "Iedereen wordt blij en vergeet alle moeilijke dingen die hij of zij heeft meegemaakt. Dit is de plek waar ik blij kan zijn."

Blij zijn, is geen vanzelfsprekendheid voor Abdel Raheem. Hij vertelt hoe hij een jaar na het uitbreken van de oorlog in Syriƫ het land uit vlucht. Na een verblijf van drie jaar bij een tante in Libanon, waagt hij de oversteek naar Griekenland. De zogenaamde 'dodelijke reis'. Abdel Raheem: "De reis was zo zwaar. We noemen het een dodelijke reis, want je weet niet of je het gaat overleven. Je hebt maar twee opties: overleven of dood."

Muziek als redmiddel

Ook de begintijd in het AZC is zwaar; er is weinig te doen en het trauma van de oorlog is steeds aanwezig. Abdel Raheem vertelt dat hij last had van nachtmerries en depressieve gevoelens. Wanneer een groep bewoners van het centrum besluit om met Sinterklaas te zingen voor de kinderen uit het AZC, krijgen ze positieve reacties. Het koor wordt gevormd en de leden ervaren de helende kracht van muziek. 

Mohamed Abdel Raheem: Muziek is een taal, een internationale taal. Muziek verbindt, ook al ken je de woorden niet. Je kan het voelen.

Dankbaarheid als doel

Met de oprichting van het koor, ontstaat ook weer een nieuw perspectief. De koorleden voelen dat ze moeten werken en studeren om er iets van te maken in Nederland. Hun schouders eronder om iets terug te geven aan het land waarvoor ze dankbaarheid ervaren.

Samar Dijkman - Mardo is koorlid en gelukkig getrouwd met een Nederlandse man. De keuze voor het lied 'Mag ik dan bij jou' is een bewuste keuze. Het vertelt het verhaal van veel koorleden. Dijkman - Mardo: "Niet alleen wordt letterlijk de oorlog genoemd in dit lied, maar ook het gevoel van ergens thuis zijn. We hebben ons als vluchteling allemaal eenzaam gevoeld, maar voelen ons als koorleden met elkaar en met Nederland verbonden. Daarom zingen we ook een couplet in het Arabisch; hiermee laten we de verbondenheid van de Syrische en de Nederlandse cultuur zien. Als er iets kan verbinden, dan is het wel muziek."

Video| New Life Choir - Mag ik dan bij jou

Mag Ik Dan Bij Jou "New Life Groningen Choir"

Meer weten?

New Life Choir treedt op met een intieme voorstelling, waarin ze persoonlijke dagboekfragmenten voordragen in combinatie met Nederlandse en Syrische liederen.