Youp van 't Hek - Kersteitjes

Column

Youp van 't Hek - Kersteitjes

Lees ik nou dat wij op de lijst van vrouwvriendelijke landen meedogenloos naar beneden gekukeld zijn en dat we inmiddels op de 38ste plaats staan?  De 38ste plaats! Dan zijn we wel heel diep gezonken. Volgens mij mag je dan je vrouw gewoon slaan. Het schijnt niet zozeer te komen door het feit dat wij achteruit zijn gegaan, maar omdat de rest juist is verbeterd. We staan stil. En stilstand is achteruitgang. Dat weet iedere idioot.

Wie er op nummer 1 staat? IJsland. Daarna volgen Noorwegen, Finland en Zweden. Landen waar het koud is en af & toe nog sneeuwt. Zou dat er mee te maken kunnen hebben? Dat het een ordinaire klimaatkwestie is. Ik schrijf dit stukje een week voor Kerstmis, het Christelijke feestje dat ook dit jaar door de klimaatverandering zeker niet wit zal zijn. Sterker nog: we kunnen het eieren zoeken binnenkort verplaatsen naar dit feest. Kersteitjes bij Jezus in de kribbe. Het is maar een idee.

De 38ste plaats! Dan zijn we wel heel diep gezonken. Volgens mij mag je dan je vrouw gewoon slaan."

Of ik verbaasd ben dat we zo diep gezakt zijn op de Gender Gap Index? Beetje wel ja. Ik dacht juist dat we gestegen waren. Dat we vlak achter IJsland zaten. Door de verplicht zittend-plassende mannen op genderneutrale overheidswc’s. En door de op hun elektrische bakfietsen van hun papadagen genietende jonge vaders. Als ik tegenwoordig zie hoe jongemannen zich in het openbaar over hun kroost ontfermen, dan schaam ik me met terugwerkende kracht diep donkerrood voor mijn eigen horkengedrag in mijn vruchtbare jaren.

Maar ik begrijp dat dit moderne mannengedoe niet meetelt in deze belangrijke ranking. Het gaat om grotere zaken. Dat wij tot voor kort binnen het bedrijfsleven nog steeds geen vrouwenquotum hadden. Zijn we daar eigenlijk al uit? Alleen bij de commissarissen toch? In de besturen van bedrijven liggen we nog vele lichtjaren achter op onze Scandinavische vriendinnen. Allerlei boze witte mannen van mijn generatie liggen hier dwars op de rails met prehistorische teksten als dat vrouwen zelf niet willen of dat het niet om geslacht gaat, maar om kwaliteit. Een laatste krampachtige stuiptrekking. Ook wel weer aandoenlijk.

Maar we staan dus op de 38ste plaats. Bij voetbal is dat in de Keukenkastjeskampioensdivisie. Dan speel je bij een club waar je als spits zelf het gras van het hoofdveld moet maaien. Ooit waren we een progressief land. Liepen we op het gebied van de emancipatie voorop. Speelden we Champions League. Was dat ook zo of vonden we dat vooral zelf? Ik weet dat nooit zo goed. Nederlanders waren in mijn jeugd nogal tevreden over hun eigen progressiviteit. Nu staan we ver achter de Duitsers. Ik denk daar lang en diep over na.

Wel grappig dat ik dit op een website van de EO mag schrijven. Dit wordt dus ook gelezen door SGP’ers. Wat denken die van deze 38e plek? Zijn ze tevreden met deze teloorgang of moeten we nog dieper zinken? Het gaat om 150 landen. Dus we kunnen nog zakken.