Coronavirus naar Europa, reden tot zorg?

De Chinese stad Wuhan is nog altijd hermetisch afgesloten vanwege het coronavirus. Het epicentrum van de uitbraak ligt in die stad. Inmiddels is het virus ook verspreid naar Duitsland en Frankrijk.

Coronavirus naar Europa, reden tot zorg?

In China zijn tot nu toe 106 doden gevallen, nadat ze besmet waren met het virus. Wereldwijd zijn er meer dan 4000 besmettingen gemeld. De slachtoffers waren overwegend oudere mensen, die eerder al ziek waren.

Inmiddels verspreid het virus zich over meerdere landen, met name in omliggende Aziatische landen zijn er meldingen van mensen die besmet zijn. Maar ook in landen dichterbij, zoals Duitsland en Frankrijk, zijn de eerste mensen met het coronavirus besmet. In Frankrijk zijn drie mensen besmet, in Duitsland kwam er daar recent eentje bij. In de deelstaat Beieren zou een man besmet zijn door een Chinese vrouw die een zakenbezoek bracht.

Geen reden tot zorg

In Nederland hoeven we ons nog geen grote zorgen te maken. Eric Snijder is hoogleraar moleculaire virologie en hij sprak in de Volkskrant: “Ik zeg altijd: paniek kun je altijd nog zaaien, we staan nu nog op nul gevallen.” Hij voegde eraan toe dat er nou eenmaal soms van dit soort uitbraken de wereld over gaan. En mocht het in Nederland terecht komen, hoeft dat nog geen ramp te zijn. “Elk jaar krijgen ook mensen de griep”, relativeert Snijder. Ook daar sterven mensen in Nederland aan, meestal omdat ze al kampen met andere medische problemen.

Wel worden er maatregelen genomen door de Nederlandse regering, om het risico van verspreiding naar Nederland te beperken. Zo is het reisadvies naar China aangescherpt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. En voor reizen naar Wuhan geldt het advies om alleen te gaan als het noodzakelijk is. Andere landen proberen onder andere om zoveel mogelijk burgers terug te halen uit Wuhan, het epicentrum van de besmetting.

Spookstad

Leen Vervaeke is correspondent in China, onder meer voor de Volkskrant. Zij maakte een filmpje over hoe een snelweg er uitziet in een stad die is afgesloten. Wuhan is voor even een spookstad geworden.