Een druilerige woensdagnamiddag in januari...

Op woensdagnamiddag 8 januari 2020 rijdt in Bussum een NS-bus in op meerdere auto's en een bakfiets. De jonge moeder op de bakfiets overlijdt, haar kindje die in de bakfiets zit, loopt geen letsel op. Redacteur Marieke Gouka woont een paar straten van het ongeluk vandaan en voelt hoe de impact van een nieuwsbericht verandert als het dichtbij komt.

Een druilerige woensdagnamiddag in januari...

Een druilerige woensdagnamiddag in januari. Samen met mijn zoontje lees ik op de bank een AVI-boekje. Mijn arm om zijn schouders, aanmoedigende woorden, terwijl hij uit de brij van letters woorden breit.

Wat deed jij, mooie jonge moeder? Knuffelde jij jouw kindje ook? Snoof jij ook de geur van kinderhaartjes?

Een druilerige woensdagnamiddag in januari. Terwijl de haard behaaglijk knappert en kinderstemmen strijden om de meeste decibellen, denk ik na over de naderende maaltijd. Wat kook ik vandaag? Heb ik alles in huis of moet ik er nog uit? Liever niet, het is te grijs en koud.

Wat deed jij, mooie jonge moeder? Had jij het eten al klaar of moest je nog een snelle boodschap doen? Samen met je kleintje op pad? Gehaast of juist vrolijk samen zingend?

Een druilerige woensdagnamiddag in januari. Ik mopper over de zoveelste aangekondigde lerarenstaking en app met mede-moeders over ons ongenoegen. Driftig tikkend kijk ik uit het keukenraam naar de gele helikopter die zo laag overvliegt en app daarna onwetend weer door.

Wat deed jij, mooie jonge moeder? Had je notie van wat er met jou gebeurde? Hoe jij in de avondspits op het verkeerde moment op de verkeerde plek was? Hoe jij nog maar heel even jij mocht zijn?

Een gitzwarte woensdagavond in januari. Verhalen, namen en beelden over wat zich een paar straten verderop afspeelde, sijpelen binnen. Een nieuwsbericht wordt een levensecht verhaal zonder leven. Ik zit, zwijg en voel hoe de klauwen van machteloosheid zich vastzetten op mijn borst. 

Ik denk aan hoe jij, mooie jonge moeder zomaar uit jouw leven bent gestolen op deze druilerige woensdagnamiddag…

 

Op woensdagmiddag 8 januari 2020 rijdt in Bussum een NS-bus in op meerdere auto’s en een bakfiets. De vrouw die op de bakfiets reed, is aan haar verwondingen overleden. Haar kindje dat in de bakfiets zat, raakte niet gewond.