"Ik stop ermee als ik 80 ben"

Annie Geerssen wil zelf bepalen wanneer ze sterft

Dat niet iedereen blij is met de initiatiefwet Voltooid Leven weten we. Maar weerstand komt niet alleen van tegenstanders van euthanasie voor ouderen zonder medische gronden. Er is ook een groep die de wet juist niet ver genoeg vindt gaan. Annie Geerssen: “Ik wil zelf bepalen wanneer ik ga.”

"Ik stop ermee als ik 80 ben"

Want de initiatiefwet van Pia Dijkstra bepleit dan wel euthanasie bij voltooid leven, maar alleen na toetsing en begeleiding van een stervensbegeleider. En sommigen vinden dat alsnog betuttelend en beperkend. Annie Geerssen is een van hen.  

Teveel beperkingen voor Annie

“Voor mij is het genoeg als ik 80 ben. Maar het is moeilijk iemand te vinden die je dan wil helpen. Niemand helpt je als je nog gezond bent. En ik wil dat ook aan niemand vragen. Een huisarts wil ik daar ook niet mee belasten. Een arts maakt iemand beter, niet dood. En daarbij: moet ik dan aan iemand toestemming vragen? Die dan gaat toetsen of mijn leven voltooid is? Nee, dan neem ik het in eigen hand.” 

Maar Annie is niet alleen en hebben dierbaren dan geen stem in haar keuze? “Ik heb het besproken met de kinderen. Ik heb gezegd ik houd van jullie maar als ik alles heb gehad, hoeft het niet meer. Ik heb ze gezegd dat ik er met 80 wel uit wil. Misschien eerder als de aftakeling eerder komt. Maar 80 is de grens. Ik ga niet wachten tot het slechter wordt.”  

Dus ook als Annie zich op haar 80e nog prima voelt, stapt ze eruit. “Ja, ik neem de gok niet. Ik stop er mee als ik 80 ben. Voordat er teveel beperkingen komen.” 

Toe aan eindigheid

“Er zijn maar weinig zekerheden maar twee ervan zijn in ieder geval: je wordt geboren en je gaat weer dood. En ik vind het eindeloos rekken van het leven niet juist. We worden steeds ouder. Mensen kunnen nu 120 worden bij wijze van spreken. Dat lijkt me vreselijk. Er kan steeds meer op medisch gebied. Maar het lichaam is op een gegeven moment toe aan de eindigheid.” 

Annie heeft er goed over nagedacht en zich helemaal voorbereid. Ze zal zelf haar leven beëindigen door een dodelijk middel in te nemen. “Zoals ik het nu zie: als het zover is wil ik het middel nemen, met familie erbij.” 

Genoeg

Voor zover is het nog niet: “Nee, ik voel me prima. Ik doe nog alles. Ik maak ieder jaar een grote reis. En met de feestdagen ga ik weer 8 dagen naar Malta.” Dus lijden aan het leven doet Annie nog niet: “Lijden aan het leven? Wat is dat eigenlijk? Ik ben zelf ook nooit depressief geweest. Heb wel genoeg meegemaakt. Ach, ik vind gewoon als het genoeg is, is het genoeg.” 

Annie was in 2018 ook te zien in de EO-serie Het geheim van Methusalem. Daarin ging neuropsycholoog prof. Erik Scherder op zoek naar ouderen in heel Europa om met hen over ouder worden te praten.  

Bekijk hier Het geheim van Methusalem