Meer toeristen naar Nederland

Ook het afgelopen jaar kwamen er weer meer buitenlandse toeristen naar Nederland. Zo’n 20,1 miljoen toeristen vonden de weg naar Nederland, meer dan in 2018.

Meer toeristen naar Nederland

Volgens cijfers van het Nederlandse toerismebureau, de NBTC, komen de bezoekers vooral uit landen uit de buurt. Ruim de helft van de bezoekers komt namelijk uit België, Duitsland of het Verenigd Koninkrijk. En ook voor andere Europeanen is Nederland populair: 80% van de toeristen komt uit een Europees land.

Van buiten Europa komen de meeste bezoekers uit de VS en China. Verder is opvallend dat toeristen langer in Nederland blijven, waar ons land voorheen vooral populair was voor een korte vakantie of tussenstop. In economisch opzicht is dat een goede zaak, want hoe langer mensen blijven, hoe meer ze uitgeven binnen onze landsgrenzen.

Overlast

Meer toerisme is goed voor de economie, maar het leidt op verschillende plekken ook tot overlast, zo concludeerde NieuwLicht eerder. Om die overlast te beperken, probeert de NBTC de toeristen te verspreiden over meerdere plekken. Het is nog niet duidelijk of dit het afgelopen jaar al is gelukt, de regionale cijfers komen nog.

Maar is dat wel een goede oplossing om de drukte tegen te gaan? Meer verspreiding betekent dat meer plekken zullen profiteren, economisch gezien. Maar er zullen ook meer plekken zijn met overlast. Al die toeristen leiden tot nu toe vooral tot problemen in Amsterdam en de Kinderdijk, populaire bestemmingen. Verspreiding zal misschien leiden tot een kleine verlichting voor die populaire bestemmingen, maar daar zijn inmiddels zulke aantallen, dat het vermoedelijk nauwelijks merkbaar zal zijn. Daarentegen zal het voor de nieuwe bestemmingen tot nieuwe overlast kunnen leiden.

Misschien is het een betere optie om wat minder economisch te gaan denken en te kijken of we de overlast kunnen beperken, in plaats van te verspreiden. Natuurlijk zijn toeristen een goede bron van inkomsten, maar elk jaar de zoektocht naar meer, is dat nou nodig?