Er is meer nodig dan kwijtschelden van schulden

Amsterdam gaat jongeren (18-27 jaar) helpen wanneer ze schulden hebben. De gemeente onderhandelt met schuldeisers en neemt de schuld over, om het bedrag om te zetten in een lening. Die lening kan de jongere aflossen naar draagkracht. Maar structurele oplossingen zijn nodig om herhaling te voorkomen.

Er is meer nodig dan kwijtschelden van schulden

Schuldeisers zijn bij jongeren niet happig op een akkoord voor schuldsanering, omdat ze er vanuit gaan dat jongeren op korte termijn werk hebben. Ze gaan dan meer verdienen en kunnen vervolgens prima terugbetalen, zo wordt geredeneerd. Maar de schulden brengen veel stress met zich mee. Zelfstandige woonruimte vinden is met een schuld nog lastiger dan het in praktijk al is op deze overspannen woningmarkt. Bovendien kan het een motivatie zijn om een opleiding te staken om vroegtijdig te gaan werken, om snel geld te verdienen.

Volwassen

Het moment dat jongeren de volwassen leeftijd bereiken is een kritiek punt. Jongeren moeten op dat moment zelf een zorgverzekering afsluiten en een studielening afsluiten. Ook betalingsachterstanden bij zorgverzekeraars en telefoonaanbieders zorgen voor schulden.

Dankzij de nieuwe regeling van de gemeente hebben jongeren tot 27 jaar straks nog maar één schuldeiser. Bijkomend voordeel is dat het om een sociale lening gaat, waardoor er meer afgelost kan worden. Wel moeten jongeren de voorwaarde accepteren dat ze akkoord gaan met een begeleidingsplan. Daarin staan afspraken over opleiding, werk en hun schulden. Mocht er een doel uit het plan worden behaald, dan wordt een deel van de schuld kwijtgescholden.

Het klinkt als een sympathiek plan van de gemeente Amsterdam. Op deze manier hebben jongeren de kans om met genoeg toekomstperspectief aan hun volwassen leven te beginnen, zonder ten onder te gaan aan schuldenstress.

Symptoombestrijding

Alleen neigt het nogal naar symptoombestrijding. Voor de korte termijn is het een goede zaak dat jongeren worden geholpen. Maar Amsterdam kan op deze manier bezig blijven, want een volgende generatie zal met dezelfde problemen kampen.

Er is meer nodig. Voor de lange termijn worden meer structurele oplossingen gevraagd. Denk aan betaalbare woningen, zodat jongeren zich niet in hoge schulden hoeven te steken voor een dak boven hun hoofd. En in een eerdere fase: betere begeleiding en opvoeding, zodat jongeren weten wat er nodig is op het moment dat ze 18 worden.