Tien bijzondere initiatieven om eenzaamheid onder ouderen te verhelpen

Eenzame ouderen zijn een maatschappelijk probleem waar veel aandacht voor is. Enerzijds omdat we iedereen een prettige oude dag gunnen. Anderzijds omdat we door de toenemende vergrijzing belang hebben bij vitale senioren. Er zijn daarom talloze initiatieven om 55-plussers up and running te houden.

Tien bijzondere initiatieven om eenzaamheid onder ouderen te verhelpen

Het aantal 55-plussers neemt snel toe. Met dank aan alle ontwikkelingen in de gezonheidszorg is deze groep fitter en vitaler dan ooit. In eenzaamheid wegkwijnen achter de geraniums? Mooi niet. Initiatieven om senioren maatschappelijk betrokken te houden, schieten als paddestoelen uit de grond. Nieuwe woonvormen, hiphopclubs voor granny's en techniekclubs voor bejaarden; hieronder vind je tien bijzondere initiatieven.

Ouderen aan het werk

 

1. KlusPlus

Klusplus activeert ouderen om vanuit hun eigen wensen en talent bij te dragen aan de maatschappij. Met hun ervaring en kennis helpen ze bedrijven en organisaties verder. 

2. 50 Company

Boven de vijftig en toe aan een nieuwe uitdaging? Waarom niet! Tien procent van de 65- tot 75-jarigen heeft vandaag de dag een betaalde baan. 50 company helpt mensen op weg die willen blijven werken binnen hun eigen vakgebied of die juist op latere leeftijd  nog een carrièreswitch willen maken.

Gezond oud worden

Foto: Marente

 

3. Fief

Als zestigplusser raften, skiën of tennissen? Bij FUN-IE-FIT in Almelo kan het allemaal. Huh, raften in Almelo? Jazeker, maar dan al gamend op een groot scherm. Onder toezicht van beweginsgcoaches binden senioren de virtuele latten onder of gooien een strike op de bowlingbaan.

4. HipHop voor Granny's

Nooit te oud voor hippe dancemoves, moeten ze gedacht hebben bij Marente. Deze zorginstelling organiseert wekelijkse danslessen op hippe beats voor senioren die de heupen soepel willen houden.

5. Old Stars

Het Ouderenfonds stimuleert ouderen om te blijven sporten. Toch ziet niet elke senior zich nog achter een bal aanrennen op het voetbalveld of een soepel zesje gooien bij korfbal. Daarom lanceert het fonds de zogenaamde OldStars-sporten met spelregels passend bij zestigplussers. 

Nieuwe woonvormen voor ouderen

 

6. Opa op kamers

Een soort studentenhuis voor ouderen, maar dan wel een beetje luxer. En zonder feestjes tot diep in de nacht. Dat is hoe Thuishuis zich het best laat omschrijven. Een Thuishuis is een gewoon huis met plek voor vijf tot zeven bewoners. Ieder heeft zijn eigen woonruimte met douche en toilet, maar er zijn gezamenlijke ruimtes zoals de keuken, huiskamer of hobbykamer.

7. Knarren in de Knarrenhof

De Knarrenhof helpt ouderen om woongemeenschappen op te zetten. Een beetje zoals de hofjes van vroeger, waarin iedereen wel z'n eigen woning heeft, maar elkaar kan treffen in een gemeenschappelijk hof of in een andere gezamenlijke ruimte.

8. Samen met studenten

Oud meets jong in woon-zorgcentrum Vreedenhoff in Arnhem. Hier wonen senioren en studenten door elkaar. Dit zorgt voor reuring, leven in de brouwerij en mooie ontmoetingen tussen jong en oud.

Leuke dingen doen

 

9. App voor ouderen

De Dag!enDoen!-app is speciaal ontwikkeld voor ouderen die eropuit willen, maar niet zo goed weten waar te beginnen. Met een druk op de knop in de zeer gebruiksvriendelijke app is er te zien welke activiteiten er in de buurt zijn. Vervoer kan ook nog geregeld worden.

10. Technologie 

STRP Senior biedt oudere techneuten de kans om hun liefde voor en kennis van techniek te delen met jongeren. De jonge garde brengt innoverende ideeën in op het gebied van electronica, mechanica of werktuigbouwkunde. De ouderen laten daar hun ervaring en kunde op los. Et voila...door deze combinatie ontstaan zomaar de meest verrassende ontwerpen of kunstwerken.