Tip 1: Neem een hond als je geen kinderen kan krijgen

En vijf andere goedbedoelde tips (waar je niets aan hebt)

Mensen die geen kinderen kunnen krijgen, krijgen vaak goedbedoelde adviezen naar hun hoofd geslingerd - waar ze niet op zitten te wachten. Wat moet je vooral niet zeggen als iemand in jouw omgeving geen kinderen kan krijgen?

Tip 1: Neem een hond als je geen kinderen kan krijgen

1. Anders neem je toch een hond?

Afgezaagd. En ook fout. Inderdaad zijn veel mensen dolgelukkig met hun trouwe viervoeter. En inderdaad kan je er zeeën liefde aan kwijt. Maar een hond is geen vervanger voor de leegte. Nooit. 

2. Wil je die van mij lenen?

Ik heb er twee, wil je die van mij een weekendje lenen? Veel adviezen hebben in de basis geen vervelende boodschap, maar worden gepresenteerd als een oplossing voor het feit dat ze geen kinderen kunnen krijgen. Een logeerpartijtje kan heel gezellig zijn. Maar uiteindelijk gaat dat neefje, nichtje, buurmeisje ook weer weg. 

3. Kinderen hebben is ook niet alles hoor!

En waarom hebben jullie er dan zelf drie? Nee, kinderen hebben is zeker niet altijd rozengeur en maneschijn. Als je kinderen wilt, weet je best dat je concessies gaat doen. 
Je gaat voorbij aan die kinderwens als je dit zegt. Een dooddoener.

4. Hebben jullie al eens aan adoptie gedacht?

Nee – vertel! Pleegzorg en adoptie zijn alternatieven die vaak worden aangedragen. Adoptie is niet alleen niet hetzelfde, het is ook echt niet meer zo gemakkelijk. Tegelijkertijd is het ook niet zo logisch dat je dit ziet als vervanging. Het is niet voor iedereen een oplossing van de kinderloosheid. 
Daarnaast heb je een enorme som geld nodig. Niet iedereen kan zich dit veroorloven.

5. Je moet er niet zo mee bezig zijn!

Dan komt vaak een verhaal van: Ik ken iemand die een hele rij ivf-pogingen deed, stopte en toen zwanger werd… De verhalen waar het lukt, die blijven rondgaan. 
Daarnaast moet je als je met een fertiliteitstraject bezig bent, dagelijks hormonen spuiten, vaak naar het ziekenhuis, echo’s maken, of verplichte seks op een bepaald tijdstip hebben… 
Je wordt geleefd. Tijdens zo’n traject zit het dag en nacht in je hoofd. 

6. Je kunt altijd nog ivf doen

Ivf wordt gezien als de heilige graal. Het heeft geen succesgarantie. Als je de ivf-statistieken erop nakijkt, zie je dat iedere poging, 35 procent kans op succes heeft. 
En omdat het zo’n zwaar en intensief traject is, is het niet voor iedereen een optie. 

Wat werkt wel?

Het onderwerp niet schuwen en een luisterend oor bieden is nummer een. Blijf daarnaast met elkaar op een respectvolle manier in contact. Denk niet, mijn doopfeest zal wel te moeilijk zijn voor die ander. Overleg, maar bied de ruimte. Zeg bijvoorbeeld: “Als het te moeilijk is, begrijp ik het ook.” 
Laat de keuze bij de ander. 
 

Met dank aan de input van Freya, dé vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.