Vader Anne Faber over het recht op vergelding

Vergelding versus vergeving

Wim Faber, de vader van Anne Faber, spreekt in het ND over vergelding en vergeving. "Ik speel met de gedachte dat het rechtvaardig zou zijn doodstraf op te leggen. Ik betrap mezelf erop steeds meer in die richting op te schuiven. Als mensen zouden weten welke gruwelijke dingen er zijn gebeurd, straften we denk ik meer zoals in de Verenigde Staten." Zouden wij meer vanuit het slachtofferperspectief naar de berechting van misdadigers moeten kijken? En mag je als christen vergelding boven vergeving plaatsen?

Vader Anne Faber over het recht op vergelding

In het artikel van het Nederlands Dagblad spreekt hoogleraar Jan van Dijk over de invloed van onze christelijke cultuur op slachtofferschap. Jezus roept aan het kruis om de vergeving van de slachtoffers, "omdat ze niet weten wat ze doen". In navolging van deze christelijke waarde lijkt vergeving het hoogst haalbare. Iets wat voor Wim Faber op dit moment nog ondenkbaar is. 

Wim Faber: Wat op mij onrechtvaardig overkomt, is dat een dader altijd perspectief moet houden op vrijheid. Dat betekent dat levenslang kan worden aangemerkt, maar dat na 25 jaar altijd een toetsingsmoment volgt om te kijken of een dader in aanmerking komt voor vrijlating. Daar stoor ik me gigantisch aan. Het heeft te maken met de mensenrechten. Maar die zijn gericht op de dader; wat Anne is overkomen wordt in diezelfde rechten vergeten. En over vergelding wordt niet gesproken.

Na een uitzending die wij maakten over Licht Verstandelijk Beperkten in detentie laaide de discussie over het slachtoffersperspectief op. Deskundigen zijn het er voor deze groep over eens dat straffen niet werkt. Toch is er een tegengeluid voor het vergeldingsprincipe; voor slachtoffers en hun familieleden helpt het in de verwerking wanneer daders gestraft worden voor hun daden. Volgens theoloog Alain Verheij is de bijbel ambigu als het om vergeving en vergelding gaat. Waar het eerst gaat over 'oog om oog, tand om tand' pleit Jezus later juist om vergeving.

Hoe kijk jij aan tegen vergelding en vergeving? Vul de poll hieronder in.

Lees hier het artikel uit het Nederlands Dagblad

'Mijn dochter Anne ging door een hel'

In 2017 leefde heel Nederland mee toen Anne Faber op 29 september tijdens een fietstocht verdween. Wim Faber vindt nergens hoop of troost meer in sinds het verlies van zijn 25-jarige dochter.

Lees verder bij het ND