Tweede Kamer stemt in: kinderdagverblijf mag ongevaccineerd kind weigeren

De meerderheid van de Tweede Kamer staat achter het wetsvoorstel van D66. Daarin staat dat kinderopvangcentra kinderen mogen weigeren die ongevaccineerd zijn.

Tweede Kamer stemt in: kinderdagverblijf mag ongevaccineerd kind weigeren

Dat meldde RTL Nieuws. Eerder kregen verschillende partijen grote twijfels over het voorstel van D66, omdat kinderdagverblijven kinderen mochten weigeren die om medische redenen niet ingeëint konden worden. De partij scherpte het voorstel aan op twee punten. Kinderen die om medische redenen niet kunnen worden ingeënt, mogen in de nieuwe versie van de wet niet worden geweigerd. Ook wordt de wet, op aandringen van GroenLinks, na twee jaar geëvalueerd zodat eventuele ongewenste situaties kunnen worden aangepakt. 

Na de aanpassingen kreeg het wetsvoorstel ook steun van de VVD, PVV, PvdA en Forum voor Democratie. Die partijen hebben ook in de Eerste Kamer een meerderheid.

Steeds meer ouders hebben er in de afgelopen jaren voor gekozen om hun kind niet te laten inenten. Dat zorgde voor verschillende uitbraken van mazelen op kinderdagverblijven. Uit cijfers van het RIVM bleek onlangs dat de vaccinatiegraad voor BMR (bof, mazelen en rode hond) vorig jaar iets is gestegen.