Baudet krabbelt terug na Marokkanen-tweet

Thierry Baudet reageerde maandagmiddag met een bericht op Facebook dat hij vrijdag op Twitter ‘te snel en te stevig’ reageerde op een incident in de trein.

Baudet krabbelt terug na Marokkanen-tweet

Vrijdagavond beweerde de politicus dat twee dierbare vriendinnen van hem waren lastiggevallen in de trein, door vier Marokkanen. Ook schreef hij erbij dat aangifte doen zinloos is, en riep hij ‘lieve, kinderlijke naïeve Nederlanders’ op om op FVD te stemmen.

Er ontstond ophef op sociale media, waarop de NS reageerde. Er was geen sprake geweest van lastigvallen, maar van controleurs in burger. De vrouwen wilden eerst niet meewerken, pas na tussenkomst van een agent, die ook meeliep, werkten ze mee.

Slap excuus

Baudet reageert nu op zijn Facebookpagina dat hij zich in eerste instantie ‘te snel en te stevig’ heeft geuit. ‘Daarbij heb ik de kwestie haastig in een bredere politieke context getrokken: de context namelijk van de gevolgen van massale immigratie, integratieproblemen en het gebrek aan veiligheid dat vele Nederlanders daardoor dagelijks zien en ervaren.’

Een excuusverhaal waarin hij nauwelijks de schuld bij zichzelf legt, maar waarin hij nog steeds vooral wijst naar de NS-controleurs die intimiderend zouden zijn.

Een politicus als Baudet moet veel zorgvuldiger omgaan met dit soort uitspraken, zeker met de grote achterban die hij heeft. Dat hij zijn eigen betrouwbaarheid te grabbel gooit met dit soort uitspraken die niet blijken te kloppen is al dubieus, maar dat hij op deze manier ook de politiek in het algemeen in diskrediet brengt is een zeer kwalijke zaak. Een slap excuusverhaal op Facebook maakt dat niet goed.