Bram is blind én ICT'er

Bram Lieftinck (21) werkt als helpdeskmedewerker op de Hogeschool Utrecht. Een doodnormale baan, zou je denken, maar Bram heeft een visuele beperking en is al vanaf zijn geboorte blind. Hoe gaat hij daar mee om?

Bram is blind én ICT'er

Met zijn blindenstok tast Bram de treden van trap af. Hij kent de weg naar zijn kantoor in het gebouw van de Hogeschool Utrecht uit zijn hoofd. Hij stapt het kantoor binnen en gaat achter zijn bureau zitten. Een computer, toetsenbord en headset is alles wat hij nodig heeft om zijn werk te kunnen doen.

Toetsenbord

Door zijn beperking werkt Bram met speciale technieken. Zo is zijn toetsenbord voorzien van een brailleleesregel waaruit pennetjes omhoogkomen in het braillepatroon. Het toetsenbord past zich aan, aan de zin die wordt geselecteerd op het scherm. Zo kan Bram allerlei problemen van studenten en docenten van de school oplossen. “Het lijkt moeilijk, maar ik heb vanaf mijn geboorte niks kunnen zien. Waar een ander leerde schrijven, leerde ik braille."

Helpen

Er komt een melding binnen. Bram neemt de telefoon op en zijn vingers razen over het toetsenbord. Allerlei schermen verschijnen op zijn beeldscherm en even later is het probleem opgelost. Bram heeft een beroep gekozen dat niet voor de hand ligt voor iemand met een visuele beperking. “Van kinds af aan vind ik techniek interessant. Daarnaast geeft het me een goed gevoel om mensen te helpen. Een geblokt account is voor mij een kwestie van een vakje omzetten, maar voor de gebruiker betekent het kostbare tijd die hij of zij aan een project had kunnen besteden."

Training

Ondanks zijn beperking gaat zijn werk hem goed af. “Een kind kan de was doen,” volgens Bram. “Het is een kwestie van training om het systeem uit het hoofd te kennen. Al kost het wel tijd. Het begon bij het aannemen van een telefoontje en gaandeweg kwamen er steeds meer taken bij.” Toch blijven er situaties die moeilijk op te lossen zijn. “Zoals het overnemen van computers om problemen op te lossen. Dat heeft ermee te maken dat er veel grafisch werk in zit wat niet met spraaksoftware duidelijk is te maken.” 

Zelfstandigheid

De digitalisering heeft voor Bram enkel mogelijkheden gebracht.  “Als de software er niet was geweest had ik dit werk niet kunnen doen," vertelt Bram. "Als ik in de jaren '60, '70 of '80 geleefd had dan was ik waarschijnlijk telefonist of administratief medewerker geworden. Dit is veel leuker.” 

Zijn advies voor mensen die moeite hebben met de digitalisering? Bram: “Blijven oefenen en hou ict-gerelateerde websites in de gaten. Er zijn genoeg websites die geen moeilijke, technische termen gebruiken.. Als je het over ouderen hebt is seniorweb een aanrader.”

Bekijk de video hieronder om Bram aan het werk te zien.

Bram is blind en ICT'er