Gemeente en burgerwacht in de clinch: Wel of geen cameratoezicht in de wijk?

Het is donker als een 17-jarige jongen uit Enschede op de fiets stapt. Het is 8 oktober 2019 en hij is van Enschede-Zuid op weg naar een klasgenoot die in de wijk Boswinkel woont. Hij fietst door een van de tunnels onder de A53 door en ziet halverwege de bui al hangen. Twee, zwartgeklede, figuren komen hem tegemoet. Omdraaien kan niet meer. Hij wordt van zijn fiets gerukt en geslagen met een ijzeren buis. De mannen dwingen hem zijn telefoon te openen, veranderen zijn inlogcodes, nemen het apparaat mee en slaan op de vlucht. De jongen blijft verdwaasd achter.

Gemeente en burgerwacht in de clinch: Wel of geen cameratoezicht in de wijk?

Berovingen en bedreigingen bij de tunnel in de wijk Helmerhoek hebben ervoor gezorgd dat inwoners niet meer door de nabijgelegen tunnel durven. Lokale politieke partijen en de burgerwacht pleiten voor cameratoezicht. Maar “Camera’s zijn duur en ineffectief,” liet de burgemeester tijdens een raadsvergadering weten. Tot ongenoegen van de burgerwacht. “Het lijkt alsof de boel moet escaleren voordat er wat gedaan wordt.”

Burgerwacht

De bovenstaande gebeurtenis is de aanleiding tot het opzetten van een burgerwacht in Enschede. Huub Filart, een van initiatiefnemers, was de bedreigingen en berovingen van de afgelopen tijd spuugzat. In samenwerking met de politie is er buurtpreventie opgezet. De burgerwacht gaat zo’n 3 avonden per week de straat op. Het initiatief zorgt niet alleen voor een gevoel van veiligheid. Filart: “Het is een solidair gebeuren. Veel mensen helpen mee en laten blijken dat ze blij met ons zijn. Sinds de start van de buurtwacht zijn er geen incidenten meer geweest.”

Maatregelen

Om de veiligheid te waarborgen heeft ook de gemeente maatregelen genomen. Zo is het groen rond de tunnel gesnoeid en is er meer verlichting geplaatst. Een mooie samenwerking, zou je denken. De gemeente doet een duit in het zakje door te snoeien en verlichting te plaatsen en de burgerwacht surveilleert. Toch is er onenigheid over een volgende stap, want het gevoel van onveiligheid is gebleven. Filart: “De tunnels zijn een belangrijke ader van de wijken naar de stad. Veel mensen durven er nu niet meer doorheen te fietsen.” 

De burgerwacht zou graag camera's zien in de tunnel. Zij worden hierin gesteund door een deel van de gemeenteraad. Toch gaan de plannen niet door. Het afwijzen van de motie door de burgermeester valt bij de burgerwacht rauw op hun dak. “We zijn beloond met een etentje, maar hebben liever dat er actie wordt ondernomen.”

Geen camera’s

Een van de redenen waarom de motie is afgewezen is dat er te weinig incidenten zijn geweest om cameratoezicht wettelijk en juridisch toe te staan. “Statistisch gezien is het aantal incidenten beperkt. De afgelopen twee jaar zijn er zo’n 5 á 6 incidenten geweest in en rond de tunnel. Dus de kans dat er iets gebeurd is klein,” licht Ton Kamp, woordvoerder van de gemeente Enschede toe. “Als we dit aantal incidenten als de norm gaan zien, kunnen we op veel plekken camera’s ophangen.” 

Kat-en-muisspel

De burgerwacht vraagt niet voor niks om ingrijpen van de gemeente. “We zien dat het probleem zich verplaatst naar andere delen van de wijk. Afgelopen woensdag is er in de buurt van de tunnels iemand bedreigd,” vertelt Filant. “Het wordt zo een kat-en-muisspel tussen de burgerwacht en de belager.” De burgerwacht lijkt slachtoffer te worden van het eigen succes. “Soms vraag ik me af of we een pleister op een open wond zijn,” licht hij toe. “Er moet wat gedaan worden. Elk incident is er één te veel, maar het lijkt alsof de boel moet escaleren voordat er wat gedaan wordt.”

Veiligheidsgevoel

Cameratoezicht geeft echter geen garantie voor een verbetering van de veiligheid, stelt Kamp. Zo hebben camera’s op het Wilmingplein niet gezorgd voor een veiligere situatie. “Daar zijn langdurig aangetoonde incidenten geweest van drugsgebruik en -handel. Door het ophangen van camera’s is er meer toezicht, maar de problemen zijn niet opgelost.” Volgens Kamp verhelpen camera’s ook het gevoel van onveiligheid niet. “Daar moeten andere oplossingen voor komen. We blijven met de burgerwacht in gesprek om tot een goede uitkomst te komen voor beide partijen.”

Rond de tafel

De burgerwacht zal de komende tijd nog nodig zijn. “Maar het is niet de bedoeling om de burgerwacht tot in lengte van dagen in te zetten,” aldus Kamp. Een oplossing is nog niet in zicht, maar de burgerwacht en burgermeester zitten maandag om de tafel om de kwestie te bespreken. Filant: “Bij ons blijft de deur open staan.”

Wat vind jij? Kan de burgerwacht zich bemoeien met het beleid van de gemeente, of moet de gemeente zelf verantwoordelijkheid nemen voor het gevoel van onveiligheid?