"De burger betaalt de prijs voor evenementenjaar 2020"

Recordaantal grote evenementen zorgt voor kopzorgen bij politie

Het EK voetbal en Sail in Amsterdam, het Eurovisie Songfestival in Rotterdam, de Formule 1 in Zandvoort, de Invictus Games in Den Haag, de start van de Vuelta in Utrecht en in het hele land grootse festivals vanwege de viering van 75 jaar vrijheid. Nederland geniet in 2020 van een recordaantal grote evenementen. Maar voor tal van politiekorpsen in Nederland leidt dit evenementenjaar juist voor kopzorgen. Uitgerekend in 2020 kampt de politie met een tekort aan personeel. “We gaan al die evenementen heus wel beveiligen. Daarover geen zorg”, zo stelt Jan Struijs van de Politievakbond NPB. “Maar de burger gaat er een heel grote prijs voor betalen”, aldus Struijs in een gesprek met Nieuwlicht.

"De burger betaalt de prijs voor evenementenjaar 2020"

Volgens Struijs zullen er zaken blijven liggen. “Stel dat je nu twee weken moet wachten voordat een aangifte behandeld wordt. Deze zomer zal de wachttijd vier weken zijn of wordt je aangifte zelfs helemaal niet behandeld”, zegt Struijs in Dossier Veiligheid op de website van EO Nieuwlicht. “Daarnaast zie je straks noodgedwongen minder politie op straat. De evenementen gaan ten koste van de zichtbaarheid en de bereikbaarheid van de politie”. 

De andere prijs betaalt volgens Struijs de politieagent zelf. “Die vinden het zelf ook verschrikkelijk dat ze de wijk worden uitgetrokken. Je bent als agent niet waar je wil zijn. De agent moet daarnaast lange uren draaien. De druk stapelt zich op.”  

Struijs hamert op een langetermijnplanning. “Den Haag moet zich realiseren dat evenementen leuk zijn, maar dat bij het uitgeven van elke evenementenvergunning ook gekeken moet worden naar de gevolgen van ons korps dat toch al zo onder druk staat.” 

Trouwstoetmepper

In de televisie-uitzending van Nieuwlicht dinsdag 18 februari: Het unieke en aangrijpende verhaal van de agenten Gert-Jan de Jonge en Bente Vreeman. Beide agenten zijn door toedoen van geweld langdurig uitgeschakeld. Gert-Jan is de agent die dit najaar ongewild bekend werd toen hij van achteren werd neergeslagen door een bruiloftsgast in Rotterdam. Hij heeft gekozen gebruik te maken van zijn spreekrecht in de strafzaak van de trouwstoetmepper: “Die klap heeft niet alleen gevolgen voor mijn gezondheid. De klap dreunt ook na bij mijn collega’s en in mijn gezin. Dat wil ik de dader duidelijk maken."

EO NieuwLicht: Politie in de knel