Gert-Jan Segers: "De wet op voltooid leven leidt tot onveiligheid bij ouderen"

Vol spanning wachtte hij het rapport van Els van Wijngaarden af. Gert-Jan Segers is er druk mee. Het rapport “Perspectief” levert hem genoeg stof tot nadenken, maar het verandert zijn standpunten niet, sterker nog. Segers ziet in het rapport een bevestiging van wat hij eerder al vermoedde. “We moeten beter voor onze ouderen zorgen. Niet alleen de overheid, maar ook gemeenschappen, families”.

Gert-Jan Segers: "De wet op voltooid leven leidt tot onveiligheid bij ouderen"

Els van Wijngaarden berekende dat 0,18% van alle Nederlanders van 55+ een wens tot Levenseinde heeft. Het komt neer op 10.000 mensen, waarvan een derde hulp zou willen. 
“Als je inzoomt op de groep die een wens heeft op levenseinde, dan valt op dat er eigenlijk met iedereen wel wat aan de hand is”, aldus Segers. “Eenzaamheid, pijn, financiële problemen. Voor deze groep is een wereld te winnen. Je ziet ook dat de doodswens voor veel mensen minder groot is als we wat doen aan die eenzaamheid, of die financiële zorgen. Er is echt veel dat we wel kunnen doen.” 

Segers stellig over doodswens

Gert-Jan Segers erkent dat er altijd wel een groep zal blijven, die uit het leven wil stappen. “Het zou niet eerlijk zijn als ik zou zeggen dat we alles kunnen doen om te voorkomen dat mensen dood willen. Helaas. Maar dat betekent niet dat we als overheid je ermee zouden moeten helpen.” Segers refereert aan de initiatiefwet van Pia Dijkstra, die het mogelijk wil maken voor 75+ers om hulp te krijgen een eind aan hun leven te maken, als ze vinden dat hun leven voltooid is. Ook al zijn ze lichamelijk en geestelijk gezond. “Zo’n wet zou afschuwelijk zijn, niet humaan. Het leidt tot onveiligheid bij ouderen, die wel midden in het leven willen staan. Mensen kunnen het gevoel hebben dat ze te veel zijn, dat ze anderen tot last zijn.  Met zo’n wet kan er -bewust of onbewust- een drang uitgaan, dat iemand maar beter kan gaan. Zo’n wet is daarom juist heel gevaarlijk”.

Scherpe woorden van de leider van de Christenunie. Segers is stellig. “Mensen met een doodswens hebben ook allemaal een levenswens. Daar willen we je mee helpen. Met een ander leven, met een beter leven. En niet met de dood”. 

Meer lezen over levenseinde?

Op onze dossierpagina vind je alle informatie over levenseinde. Geef je mening in de poll, verdiep je in het onderwerp en kijk hoe up-to-date jouw kennis over levenseinde is in de Levenseindetest.