Roermond herdenkt priesters uit het verzet

In het kader van 75 jaar vrijheid wordt in Roermond een bijzondere groep slachtoffers herdacht. Zo'n zestien Limburgse paters en acht andere religieuzen zijn in de Tweede Wereldoorlog weggevoerd en vermoord voor hun betrokkenheid bij het verzet.

Roermond herdenkt priesters uit het verzet

Priesters en andere religieuzen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en omgekomen worden vandaag herdacht tijdens een herdenkingsdienst in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. De dag dat 75 jaar geleden de toren van de Sint-Christoffelkathedraal werd opgeblazen. De zestien Limburgse priesters en acht religieuzen zijn omgekomen als gevolg van hun rol in het verzet.

Belangrijke rol

Het bisdom Roermond speelde een belangrijke rol in het verzet. "Het verzet in Limburg werd grotendeels vanuit de kerk georganiseerd," vertelt Matheu Bemelmand, woordvoerder van het bisdom Roermond. "De priesters stuurden bijvoorbeeld plaatselijke verzetsgroepen aan op het gebied van het verspreiden van verzetskranten en het namaken van voedselbonnen. Onder het mom van 'huisbezoeken' gingen ze op pad om de illegale praktijken te verrichten. Een goede dekmantel, omdat geestelijken wel vaker bij mensen thuis kwamen."

concentratiekampen

Toch vielen veel geestelijken door de mand. Zo'n 78 priesters zijn gearresteerd, van wie velen naar concentratiekampen zijn gevoerd. In totaal lieten zestien priesters van het bisdom Roermond het leven en stierven er acht Limburgse paters en broeders als gevolg van het oorlogsgeweld. Niet alleen omgekomen priesters worden herdacht. Ook vrouwelijke religeuzen zijn vervolgd. Dit waren vooral katholiek geworden joden. Karmelietes Edith Stein en haar zus Rosa Stein zijn een van hen. Edith Stein is na haar dood heilig verklaard, door haar inzet voor de katholieke kerk.

Tijdens de dienst worden niet alleen de religeuze, maar ook alle andere slachtoffers van het oorlogsgeweld herdacht.