Huisartsentekort leidt tot patiëntenstop

Door een tekort aan huisartsen is er een patiëntenstop in verschillende steden in Nederland. In Middelburg, Enschede, Kampen en Emmen nemen huisartsen geen nieuwe patiënten aan.

Huisartsentekort leidt tot patiëntenstop

Dit meldde de Volkskrant vrijdag. Ook op andere plekken in Nederland dreigt binnenkort eenzelfde situatie. In steden als Rotterdam, Leeuwarden, Almelo, Goes, Vlissingen, Bergen op Zoom, Tilburg, Waalwijk, Oss, Den Bosch, Eindhoven en in Noord-Limburg en het noorden van Noord-Holland is dreigt een tekort. De komende jaren zal het probleem eerder groter dan kleiner worden, zo verwachten huisartsenorganisaties en zorgverzekeringen. Het probleem speelt met name aan de randen van het land. Op het Zeeuwse eiland Walcheren bijvoorbeeld is de helft van de huisartsen ouder dan 60 jaar.

Juist in deze regio’s is het lastig om opvolgers te vinden. De gebieden worden minder aantrekkelijk gevonden, bijvoorbeeld doordat de bevolking krimpt en daarmee ook het voorzieningenaanbod. Ook is het voor partners lastiger om een baan te vinden die bij hen past.

Ten minste tweehonderd praktijkhouders in Nederland hebben moeite om een opvolger te vinden. Dit leidt tot creatieve oplossingen als noodgreep. In sommige dorpen wordt er al digitale zorg op afstand ingezet.

Meer huisartsen dan verwacht staan op het punt met pensioen te gaan. Vaak zijn dit mannen. Hun opvolgers (veelal vrouwen) werken aanzienlijk vaker in deeltijd. Bovendien zouden zij er minder happig op zijn om een eigen praktijk te leiden.