Minister wil einde aan maagdenvlieshersteloperatie

Artsen gaan maagdenvlieshersteloperaties niet meer uitvoeren, als het aan minister Hugo de Jonge ligt. Hij heeft een plan gemaakt om de operaties aan te pakken. Daarnaast wil hij dat kindhuwelijken die in het buitenland zijn gesloten, niet langer worden erkend in Nederland.

Minister wil einde aan maagdenvlieshersteloperatie

Hij wil daarmee schadelijke praktijken als huwelijksdwang, achterlating en vrouwelijke genitale verminking aanpakken. Het bloeden tijdens de huwelijksnacht is binnen verschillende (sub-)culturen van belang, het dient als bewijs van maagdelijkheid. Meisjes die geen maagd meer zijn kunnen dit verhullen door middel van een operatie. De ingrepen worden verricht zonder medische noodzaak.

De Jonge wil dat de beroepsgroep voor gynaecologen, de NVOG, gaat regelen dat er geen operaties meer plaatsvinden. Maar volgens de NVOG kan dat helemaal niet, zo meldt Trouw. De Jonge wil het oplossen met een richtlijn, waar de NVOG zich aan zal houden. Maar volgens de NVOG is dat geen oplossing. Alleen met een verbod kun je de operaties uitbannen. Bovendien is de NVOG is tegenstander van een verbod, omdat de vrouwen om wie het gaat er niet mee geholpen zijn, aldus de gynaecologen.

Een eventueel verbod op maagdenvliesherstel wordt pas overwogen door het kabinet als de richtlijn die De Jonge wil niet voldoet en er dus nog steeds operaties worden uitgevoerd. Maar eerst dienen de minister en de NVOG eerst maar eens op één lijn te komen.