Oosterhoutse jongeren de wijk in voor veiligheid

Niet alleen wijkagenten, boa’s of nieuwsgierige buren zijn geschikt om de veiligheid van de buurt in de gaten te houden. Gemeente Oosterhout start in maart met een Jongeren Preventie Team. Tieners vanaf 15 jaar gaan de straat op om een oogje in het zeil te houden.

Oosterhoutse jongeren de wijk in voor veiligheid

Het initiatief voor het Jongeren Preventie Team komt van de lokale welzijnsorganisatie Surplus in samenwerking met de gemeente Oosterhout. In 2017 is tijdens de jaarwisseling al een groep op pad geweest om met leeftijdsgenoten in gesprek te gaan over vuurwerkoverlast. Het project sloeg aan en vanaf maart gaat een nieuw team de straat op.

Veiligheid

Het doel van de teams is om overlast te voorkomen en jongeren te betrekken bij de veiligheid in de wijk. "We hopen dat het voor jongeren normaal gaat worden om elkaar aan te spreken op hun gedrag,” vertelt Christian Agterdenbos, jongerenwerker bij Surplus. "We krijgen zo ook meer zicht op wat er speelt onder jongeren.”

Ontwikkeling

Het gaan de initiatiefnemers niet alleen om het patrouilleren. "Vooral de ontwikkeling van de jongeren vinden we belangrijk,” zegt Ronald Slagmolen, coördinator jeugdveiligheid bij de gemeente Oosterhout. De deelnemers ontvangen namelijk geen salaris, maar doen af en toe een leuke activiteit. Daarnaast krijgen ze trainingen op het gebied van sociale vaardigheden, gesprekstechnieken en teambuilding. Ook een cursus weerbaarheid wordt aangeboden in samenwerking met lokaal sportcentrum Rodney’s gym. 

l: Ronald Slagmolen, r: Christian Agterdenbos

De straat op

’s Avonds de straat op gaan is niet zonder risico. "In het begin zal er daarom altijd een begeleider mee gaan,” vertelt Agterdenbos. "We gaan ze bijvoorbeeld leren dat ze niet moeten reageren op agressie, maar in zo’n situatie juist afstand moeten nemen.” De groep krijgt voordat ze de straat op gaat een briefing en wanneer de jongeren terugkomen staat er een jongerenwerker of politieagent klaar om de avond te evalueren. "Het is niet de bedoeling dat ze bij criminaliteit zelf gaan handelen.”

Zelfvertrouwen

Tieners vanaf 15 jaar kunnen zich in schrijven voor het preventieteam. Slagmolen: "Iedereen is welkom, zowel de jongere met een randje als degene die wat meer zelfvertrouwen kan gebruiken." De initiatiefnemers hopen op een groep van minimaal tien jongeren, zodat ze twee keer per week de straat op kunnen gaan. Ook bij bijzondere evenementen als carnaval en het Parkfeest worden de jongeren ingezet.

Kritiek op het plan hebben de oprichters nog niet gekregen. De bedenkers van het project hopen andere gemeenten te inspireren om jongeren te betrekken bij de veiligheid van hun leefomgeving. Slagmolen. "De pilot is voor mij geslaagd als we het plan door mogen zetten en de jongeren in de rij staan om mee te mogen draaien.”