Politie pleit voor een verbod op taakstraffen

Nieuwlicht 18 februari: Agenten Bente en Gert-Jan over de impact van geweld tegen de politie

In de televisie-uitzending van Nieuwlicht op dinsdag 18 februari: Het unieke en aangrijpende verhaal van de agenten Gert-Jan de Jonge en Bente Vreeman. Beide agenten zijn door toedoen van geweld langdurig uitgeschakeld. Zij blikken terug op het moment dat ze slachtoffer werden van ontoelaatbaar geweld tegen hulpverleners. We ervaren de impact van het geweld voor Gert-Jan en Bente zelf, maar ook hun collega’s en familie. Ook maken we mee hoe ze proberen terug te keren in hun functie.

Politie pleit voor een verbod op taakstraffen

Trouwstoetmepper Rotterdam

Gert-Jan is de agent die dit najaar ongewild bekend werd toen hij van achteren werd neergeslagen door een bruiloftsgast in Rotterdam. Hij heeft gekozen gebruik te maken van zijn spreekrecht in de strafzaak van de trouwstoetmepper: “Die klap heeft niet alleen gevolgen voor mijn gezondheid. De klap dreunt ook na bij mijn collega’s en in mijn gezin. Dat wil ik de dader duidelijk maken”.

Bekijk hieronder een fragment uit de tv-uitzending van NieuwLicht:

Gewurgd in Amersfoort

Bente Vreeman werd in 2018 gewurgd en kon pas na ingrijpen van haar collega’s met een taser worden bevrijd. Nu 2 jaar later, gaat ze voor het eerst terug naar het plaats delict. Samen met haar collega Peter Dorst blikt ze terug op de spannende momenten, die haar leven nu nog dagelijks beïnvloeden.

Bekijk hieronder een fragment uit de tv-uitzending van NieuwLicht:

Pleidooi voor verbod op taakstraffen

Verder in de uitzending spreken Marnix Eysink Smeets en Jan Struijs over de maatschappelijke gevolgen van het geweld tegen de politie. Ruud Verkuijlen bekijkt het vanuit zijn rol als GTPA-officier van de Nationale politie. “Wij zijn voor een verbod op taakstraffen, zoals minister Dekker dat verwoordde. Een gevangenisstraf voldoet meer aan het rechtvaardigheidsgevoel van de agent, die slachtoffer is geworden van geweld”. GTPA: Geweld Tegen Politie Agenten.

NieuwLicht, 18 februari, NPO2, 22.37 uur