Top 30 - meest inspirerende herbestemmingen

Top 30 - meest inspirerende herbestemmingen

Siddeburen

"We begonnen op tijd, iedereen wilde nog energie erin stoppen. We hoopten dat de kerk overdag open kon blijven, en dat is gelukt met het zorgcentrum en de bieb!"

Bekijken

Schettens

"We hadden het nog best 20 jaar uit kunnen zingen. Maar nu kan de kerk z'n eigen broek ophouden -en het hele dorp heeft meegewerkt"

Bekijken

Kloosterburen

"Er waren momenten dat ik dacht: ik stop. Maar dan zeggen andere mensen; nee dat kan niet! En dan ga je toch weer door" - over de Huiskamer van Siddeburen.

Bekijken

Heinkenszand

"Mensen uit heel Beveland komen naar onze kledingwinkel in deze oude Barbesteinkerk"

Bekijken

Hornhuizen

"De toren fungeerde vroeger als vuurtoren voor schippers, nu is het een uitkijkpunt met een prachtig zicht op de omgeving"

Bekijken

Bredevoort

"Het is voor Bredevoort een centrale plek voor kunst en cultuur geworden"

Bekijken

Borne

“De balans tussen ethiek en winstgevende meters is ingewikkeld. Maar rendement moet je niet altijd uitdrukken in fysieke opbrengst"

Bekijken

Veenendaal

"In Australië heb je stadsstranden waar mensen elkaar ontmoeten Dit, Downtown, is onze oplossing. Veenendaal is een stukje mooier."

Bekijken

Afferden

"Steeds meer oudere mensen uit het dorp komen naar me toe met levensvragen. Vroeger deden ze dat bij meneer pastoor -en nu bij mij, boeddhistisch priester"

Bekijken

Voerendaal

"We namen gelukkig de tijd en konden net zo lang zoeken tot we een geschikte functie vonden, de parochianen bij het proces betrekken. En iedereen kon wennen aan het idee."

Bekijken

Garmerwolde

"Dit wordt een plek waar je kunt leren over materieel en immaterieel erfgoed; over kunst en over verschillende religies."

Bekijken

Wanswert

"Ik kan mijn geloof overal belijden, hoewel in de Petruskerk veel herinneringen liggen"

Bekijken

Zaandam

"Vroeger was dit een veilige plek voor de Oud-Katholieken, nu wordt het een veilige plek voor musici"

Bekijken

Boekelo

"Binnen de muren is door de jaren heen lief en leed met elkaar gedeeld en dat geeft een gevoel van verbondenheid en samenzijn."

Bekijken

Sas van Gent

"De kerk is weer een plek van ontmoeting, de slager is terug van weggeweest, de kermis staat weer op het Marktplein"

Bekijken

Angerlo

“Er is een winkel, je kunt er samen maaltijden maken en eten, vrolijk samenzijn, maar ook verstilling zoeken en spiritualiteit”

Bekijken

Jorwert

"Hier zijn mensen welkom om te komen waar gemeenschap is en waar regelmaat van de dag heerst."

Bekijken

Terheijden

"Met deze scheidingswand kunnen we de kerk behouden en daar was het allemaal om te doen"

Bekijken

Arnhem

“We mogen bijvoorbeeld niet boren in de wanden. En hotelkamers op palen, alsof ze zweven in de lucht."

Bekijken

Tweede Exloërmond

"Ik heb altijd gedroomd van een plek om workshops en concerten te geven en grootschalige repetities te kunnen houden."

Bekijken

Twisk

"We hopen dat iedereen die de kerk verlaat geïnspireerd, verrast, vermaakt of verbonden is"

Bekijken

Utrecht

"Het was belangrijk dat de kerk eenzelfde invulling houdt als het van oudsher al had, een ontmoetingsplek"

Bekijken

Den Bosch

"En mensen lijken zich verantwoordelijk te voelen voor wat er in het gebouw gebeurt, ze ruimen bijvoorbeeld alles op en laten werkplekken netjes achter"

Bekijken

Vught

"De bibliotheek in Vught is een vorm van nieuwe openbare ruimte, vertegenwoordigt ontmoeting en is uniek vanwege de samenwerking tussen de verschillende gebruikers"

Bekijken

Heerle

"De subsidie voor herbestemming stopte en we hadden maar 7 maanden de tijd om iets te bedenken. Dat leverde juist meer op. Door de deadline werden alle partijen gestimuleerd om snel te schakelen”

Bekijken

Amstelveen

"In 2009 stond deze kerk op de rol om gesloopt te worden ten bate van de verbreding van de A9, de snelweg die langs deze kerk loopt."

Bekijken

Eindhoven

"Als ik om me heen zie dat kerken in trampolinepaleizen, supermarkten of sportscholen veranderen, dan zie je dat die gebouwen zoveel aan waarde en betekenis verliezen. Dela heeft met alle respect de waarde en de betekenis van het gebouw bewaard."

Bekijken

Zuidermeer

"De kapel werd groter dan bedoeld. Gelukkig waren er meevallers. Stel geen te ambitieuze plannen op die uiteindelijk onhaalbaar en te kostbaar zijn voor duurzame exploitatie."

Bekijken

Alkmaar

"Bij de Pius overtuigde pastoor Jan Bus de parochianen de kerk niet aan de hoogste bieder te verkopen, maar aan de Pius Stichting. Hierdoor kon deze kerk een hospice worden, een betekenisvolle plek voor Alkmaar."

Bekijken

Bergen op Zoom

"De wijk Borgvliet kwam in opstand tegen afbraak. Tegelijk waren er verschillende voorzieningen nodig; wijkcentrum, kinderopvang, ruimte voor de harmonie. De Antonius Abt werd in 1997 de eerste multifunctionele herbestemming!"

Bekijken