Veel transgenders slikken zelf hormonen door lange wachtlijsten

De wachtlijsten in de transgenderzorg zijn zó lang geworden dat transgenders het heft in eigen hand nemen. Ze slikken zonder begeleiding hormonen om hun transformatie in gang te zetten.

Veel transgenders slikken zelf hormonen door lange wachtlijsten

Maaike (25) is een van de DIY-transgenders. Ze weet sinds begin 2019 dat ze transvrouw is en een transitie wil ondergaan. De wachtlijst bij Stepwork duurde destijds negen maanden en om in aanmerking te komen met de hormoonbehandelingen en operaties moeten transpersonen een half jaar gesprekken voeren met een psycholoog. Bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) moest ze één tot twee jaar wachten. Het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (Amsterdam UMC) had op dat moment zelfs een wachttijd van ruim twee jaar.

Zo lang kon Maaike niet wachten. Ze was depressief en voelde zich doodongelukkig in haar lichaam. Maaike heeft zich maanden verdiept in het nemen van hormonen. Ze las wetenschappelijke onderzoeken en zocht haar heil op verschillende fora.  “Voor mij was de keuze: zelf met hormonen beginnen, of uit het leven stappen," vertelt ze in een interview aan Trouw.

Zelfmedicatie

Stepwork, de grootste aanbieder (duizend patiënten in 2019), schat dat een derde van zijn patiënten aan zelfmedicatie doet. Volgens De Vaart (honderd patiënten) gaat het zelfs om de helft van de patiënten. De hormonen worden door transpersonen onderling doorgegeven of gekocht via webshops. Dat laatste is in strijd met de Nederlandse Geneesmiddelenwet.

Gebrek aan zorg

Het gebruik van hormonen gebeurt zonder toezicht of begeleiding van een medisch professional. Ook psychische zorg ontbreekt. Zelfstandig aan hormonen beginnen is niet zonder risico's. Zo kunnen transmannen leveronsteking en hart- of longproblemen kringen. Voor transvrouwen is er kans op trombose, wat kan leiden tot een longembolie of herseninfarct.

Het wachten op transgenderzorg leidt tot psychische last, blijkt uit recent onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid en Zorgverzekeraars Nederland. Respondenten zeggen last te hebben van frustratie en stress, depressieve gevoelens en soms suïcidale gedachten.

Wat vind jij?

Kunnen transgenders zo over zichzelf beschikken door zonder begeleiding medicijnen te nemen? Praat mee op onze facebookpagina.