"Wat ze verbindt is de angst voor nog een keer vier jaar Trump"

EO-er Tom van Straten volgt de verkiezingen in Amerika

Goffstown, New Hampshire. Besneeuwde heuvels met typische Amerikaanse huizen. In dit gebied is het een hele opgave om van deur tot deur te gaan. De huizen staan niet tegen elkaar aan, zoals in de meeste Nederlandse steden. In de tijd dat je hier drie keer hebt aangebeld, doe je er hier eentje. Maar elke stem telt. Zeker in het tot op het bot verdeelde Amerika.

"Wat ze verbindt is de angst voor nog een keer vier jaar Trump"

Met de BKB-academie zijn we in de Verenigde Staten om af te kijken hoe de Amerikanen hun campagnes inrichten. Aan idealen heb je weinig als je niet weet hoe je ze kan overbrengen. In deze omgeving loop ik samen met een andere academici langs de deuren om te vragen of ze op Elisabeth Warren gaan stemmen. 

Wat opvalt is dat de mensen die we spreken bang zijn dat het nog eens vier jaar Trump wordt. Ook zijn ze bang dat ze de kandidaat kiezen die Trump niet kan verslaan. Tijdens ‘townhalls’, speeches waar kiezers vragen mogen stellen, zijn alle kandidaten van de Democraten het daar ook over eens. Op inhoud verschillen ze vaak niet eens zoveel van elkaar. De verschillen zijn zeker in stijl en publiek goed te zien. 

Van Republikein naar Democraat

Bij een van de huizen spreken we Christy die wil switchen van Republikein naar Democraat. Een redelijke zeldzaamheid in het gepolariseerde landschap. ‘No more four years’ zei ze. Zij gaat nu voor de open homoseksuele, christelijke en gematigde Democratische kandidaat ‘major Pete’ Buttigieg.  

Het verschil in stijl van de kandidaten merk je vooral tijdens de bijeenkomsten. De  antwoorden van Pete Buttigieg zijn erg gepolijst. Zijn publiek is zo oud als de gemiddelde televisiekijker, ergens tussen de veertig en zestig jaar. De socialist Bernie Sanders lepelt vooral een boodschappenlijstje aan beleidsmaatregelen op. Zijn publiek is een groeiende groep die  niets anders wil dan radicale verandering. Elisabeth Warren die bekend staat als de anti-corruptiekandidaat is energiek en spreekt zoals ze dat in vorige beroep ook deed: als een docent. Haar publiek is een mix tussen dat van Sanders en Buttigieg.  

De kandidaten zijn erg verschillend. Maar wat ze verbindt is de angst voor nog een keer vier jaar Trump. Dat de economie zo goed gaat, is volgens hen maar het halve verhaal. Want die economische groei is vrijwel alleen maar te voelen als je toch al erg veel verdient.  

Wie daagt Trump uit?

Na de uitslag van de staat New Hampshire en Nevada blijkt dat het Democratische deel van de Amerikanen het nog niet weet. In beide staten wint Bernie Sanders ruim. Maar al die gematigde kandidaten zoals de Pete Buttigieg waar Christy op ging stemmen, ontlopen elkaar nauwelijks. Als je alle stemmen van de gematigde kandidaten optelt, kom je tot een serieuze concurrent van Sanders, maar zolang niemand de handdoek in de ring gooit, eten de gematigde kandidaten elkaars stemmen op.

Het blijft dus spannend in het Democratische kamp. Waarschijnlijk tot de laatste voorverkiezingen. Of het nu Goffstown, New Hampshire is of de rest van het land, wie de uitdager van Trump moet gaan worden, is de grote vraag.