7 bijzondere initiatieven voor Thuiszitters

Als je kind niet naar school kan, hoop je als ouder op een goed alternatief. Deze bijzondere initiatieven bieden onderwijs of begeleiding voor thuiszitters.

7 bijzondere initiatieven voor Thuiszitters

 

1. Brilliant Future Kids
Deze stichting is opgericht door Tamara (de moeder van Djamilo uit onze uitzending). Vanaf het najaar gaat dit autismecentrum voor talentontwikkeling van jongeren in de leeftijd 12 tot 23 jaar van start. Het gaat om jongeren die ondanks hun talenten geen passende plek kunnen vinden in het regulier en speciaal onderwijs. Briljant Future Kids werkt daarin samen met de ICT- en creatieve industrie, wat moet resulteren in mentorschap, projecten en stage-plekken. Er wordt uitgegaan van de innerlijke motivatie en het talent van de jongeren, zonder dat sprake is van prestatiedruk. 

2. JOY Academy 
JOY Academy is een internationale christelijke school voor basis- en voortgezet onderwijs in Veenendaal. Omdat het huidige onderwijssysteem voor veel kinderen niet voldoende aansluit is deze school op initiatief van hun ouders gestart. De school biedt een doorlopende leerlijn van 5 tot 19 jaar. Kenmerkend voor de JOY Academy is het maatwerk: er wordt gekeken naar het potentieel van de kinderen en zij mogen in hun eigen tempo leren. 

3. Villa Revius 
In samenwerking met de gemeente Doorn heeft het Revius Lyceum de voormalige conciërgewoning omgetoverd tot Villa Revius. Het gebruik van de ‘villa’ moet er voor zorgen dat thuiszittende leerlingen op de school tot het verleden behoren. Leerlingen die uitvallen op de reguliere school krijgen in Villa Revius maatwerk en individuele begeleiding in een rustige omgeving zonder veel prikkels. 

4. Acato 
Acato is een onderwijs en dagbesteding voor jongeren met autisme. Het is een kleine school waar kinderen zich snel thuisvoelen omdat er een warme en huiselijke sfeer heerst. Begeleiders werken met maximaal vier jongeren, in de praktijk zijn de groepjes vaak nog kleiner. Kinderen volgen hier verschillende creatieve lessen, die niet op regulier onderwijs gegeven worden, maar ook worden ze onderwezen in vaklessen, zodat ze hun diploma kunnen behalen. 

5. Zijn-plek
In een voormalige basisschool in Katlijk is een plek voor kinderen gerealiseerd die als Zijn-plek betiteld wordt. Een plek waar kinderen kunnen ‘zijn’ en hun eigen ‘Zijn’ kunnen voelen. De Zijn-plek ligt midden in de natuur, waar de kinderen verbinding met zichzelf, de ander en de wereld om zich heen weer voelen. De plek afficheert zich als omgeving waar kinderen leren door beleving en onderwijs op maat.

6. IVIO@School
IVIO@School gaat uit van het principe dat passend onderwijs al voor ieder kind in Nederland beschikbaar is. Maar als een kind langdurig ziek is en daardoor thuis komt te zitten kan een school onderwijs inkopen bij IVIO@School. Op die manier kan een leerling die echt niet naar school kan tijdelijk onderwijs op de thuislocatie volgen. 

7. Floor Jongerencoaching
Floor Jongerencoaching is een organisatie die jongeren met een niet-standaard leerroute begeleidt naar de toekomst. Ze helpen jongeren door het hele land op weg en kijken vooral naar de kwaliteiten die ze bij zich dragen.

 

Praat mee!

Wil je meer lezen over Thuiszitters, bekijk dan onze dossierpagina. Mis je een bijzonder initiatief? Mail dan naar marieke.gouka@eo.nl

Meepraten over dit onderwerp kan op onze Facebookpagina