Bevallen in coronatijd

Zwanger zijn en bevallen tijdens de coronacrisis is niet niks. Verloskundigen geven de voorkeur aan thuisbevallingen. Maar wat als je wel in het ziekenhuis moet bevallen, wetende dat verderop in het gebouw met corona besmette patiënten liggen? Nelleke en Heleen zijn beiden hoogzwanger en doen hun verhaal.

Bevallen in coronatijd

"Eigenlijk vind ik het het moeilijkst dat mijn dochtertje van bijna drie na de bevalling niet in het ziekenhuis langs mag komen om de baby te zien. Bevallen tijdens de coronacrisis is niet alleen ingrijpend voor mij, maar voor mijn hele gezin." Nelleke Mylius is 37 weken zwanger van haar tweede kind. Om medische redenen krijgt ze een geplande keizersnee en zal ze dus in het ziekenhuis bevallen. “De datum waarop de keizersnee gepland staat, kan makkelijker dan normaal veranderen. Als de anesthesist door drukte moet bijspringen op de IC, dan wordt de boel verplaatst.

Stel dat mijn man verkouden is, dan mag hij niet bij de bevalling zijn. Dat lijkt me echt heel erg. Hij mag nu ook al niet mee naar de controles van de verloskundige. Begrijpelijk, maar voor een man is de rol tijdens een zwangerschap al anders dan voor een vrouw. En nu helemaal, dus dat is wel jammer.”

Liever niet naar het ziekenhuis

Heleen, 38 weken zwanger

Heleen Dekens is met 39 weken hoogzwanger en heeft een ander zwangerschapsverlof dan ze voor ogen had. “In het begin van mijn verlof was het nog allemaal normaal. Ik ging de stad in om gezellig koffie te drinken met vriendinnen en vermaakte me prima. Nu is het saai. Ik spreek liever niet meer met mensen af om het risico op besmetting te voorkomen. De dagelijkse boodschap is het uitje van de dag. Verder sport ik via de live stream van Mom in Balance, zodat ik in beweging blijf. En verder bel ik vooral veel met mensen.

Gelukkig had ik al de voorkeur voor thuisbevallen, dus ik hoef nu niet noodgedwongen een andere keuze te maken. Uiteraard kan er altijd een reden ontstaan om toch naar het ziekenhuis te moeten tijdens de bevalling. Dan is dat zo en ga ik natuurlijk gewoon. Maar als het niet hoeft, dan liever niet. Er heerst daar momenteel toch van alles.”

 

 

Besmet bevallen

Hoe zit dat eigenlijk, bevallen in het ziekenhuis tijdens de coronacrisis? Wanneer een zwangere geen klachten heeft, verloopt een bevalling nagenoeg normaal. Afwijkend is alleen dat er geen 24-uurs ruggenprikken meer worden gegeven. 

Als een zwangere wel klachten heeft die kunnen duiden op corona, dan krijgt ze een test. Bij een positieve test treedt er een speciaal protocol in werking. 

De NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie) legt uit: een bevallende vrouw die positief getest is op corona, bevalt in isolatie in een zogenaamde sluiskamer. Medewerkers in de verloskamer dragen beschermende kleding en maskers. De vrouw zelf draagt ook een masker om verspreiding van het virus tegen te gaan. Veel ziekenhuizen hebben inmiddels speciale verloskamers aangewezen voor het geval een bevallende vrouw besmet blijkt te zijn met corona.

Vijf besmette zwangeren

Momenteel (red: 23 maart 2020) staan er vijf met corona besmette zwangeren geregistreerd in NethOss. Tot nu toe zijn er geen gevallen bekend van coronabesmetting bij baby’s tijdens de zwangerschap. Wel is er na de bevalling risico op besmetting. Een besmette moeder moet daarom borstvoeding geven met een mondkapje op of voeding afkolven en door een gezond persoon laten geven aan de baby.

Genieten in de baby-bubbel

Nelleke, 37 weken zwanger

Heleen en Nelleke hebben allebei geen klachten en hopen dat ook zo te houden. Allebei blijven ze nuchter onder de situatie. 

Heleen: “Wat ik nu vooral hoop, is dat mijn man niet verkouden of ziek wordt in de kraamperiode. Hij werkt nu -net als veel mensen- thuis. Het goede nieuws is dat hij hierdoor sowieso op tijd zal zijn voor de bevalling.”

Ook Nelleke houdt het hoofd koel en kijkt vooral uit naar het moment waarop ze haar kleintje vast kan houden. “Ik hoop dat ik alles los kan laten zodra ik met mijn baby’tje in mijn armen lig. Er is nu rust, ik heb vertrouwen in de zorg en in de gynaecologen. Ze proberen het echt allemaal zo goed mogelijk te doen. Ik probeer nu gewoon in mijn baby-bubbel te komen en te genieten.” 

 

 

 

Hulp voor ziekenhuizen

Heleen en Nelleke wonen in Hilversum en moeten voor een (eventuele) ziekenhuisbevalling naar Ter Gooi. Daar zijn ze dringend op zoek naar restanten van kraampakketten. Door de coronacrisis zijn er tekorten ontstaan als gevolg van een logistiek aanvoerprobleem. Daarom wordt ex-zwangeren verzocht de restanten van hun kraampakket te doneren.

Gezocht in het Gooi: restanten van kraampakketten

Verloskundigen roepen ex-zwangeren in het Gooi- en de Vechtstreek op overgebleven spullen uit het kraampakket in te leveren.

Klik hier om te lezen hoe je kan doneren