Zwangeren nog altijd 'belaagd' bij abortusklinieken

Vrouwen die een bezoek brengen aan een abortuskliniek worden nog altijd aangehouden door activisten. Op sommige locaties is de intimidatie zelfs toegenomen. Het Humanistisch Verbond pleit voor bufferzones.

Zwangeren nog altijd 'belaagd' bij abortusklinieken

Het intimideren van vrouwen bij abortusklinieken gaat onverminderd door, meldt het AD. Het Humanistisch Verbond en het feministisch platform De Bovengrondse luiden de noodklok na een rondgang langs verschillende abortusklinieken. Bij elf van de veertien klinieken staan regelmatig anti-abortus demonstranten voor de deur om cliënten te intimideren.

Volgens directeur Christa Compas van het Humanistisch Verbond worden de bezoekers veroordeeld en geïntimideerd. "Ze krijgen foetuspoppetjes in hun handen gedrukt en de demonstranten laten foto's zien van hoe een abortus er volgens hen aan toegaat", zegt Compas in het NOS Radio 1 Journaal.

Politieke agenda

Het onderwerp kwam vorig voorjaar al op de politieke agenda te staan, maar dat heeft volgens het Humanistisch verbond niet geholpen. Bij de kliniek in Utrecht is de intimidatie, ondanks gesprekken met de gemeente en politie, niet afgenomen. In Rotterdam en Enschede is het aantal activisten toegenomen. Ook in Amsterdam, waar voorheen geen demonstraties waren, was onlangs een eerste betoog.

Buddy's

Minister De Jonge van Volksgezondheid pleitte vorig jaar al voor zogehete 'bufferzones' rond abortusklinieken. Demonstranten kunnen door deze maatregel niet in de buurt van de cliënten komen. Op deze manier steunt De Jonge gemeenten die vrouwen willen beschermen tegen activisten.

Het Humanistisch verbond heeft samen met De Bovengrondse het initiatief genomen om vrouwen veilig naar de kliniek te begeleiden. Een poule van deze zogenaamde buddy's staat klaar om vrouwen te steunen. Vrouwen die dit willen, kunnen zich aanmelden via de website van de organisatie.

In gesprek

Kees van Helden, de directeur van Schreeuw om Leven, begrijpt niets van de klacht van het Humanistisch Verbond.  "Als de vrouwen bij de kliniek aankomen, vragen we alleen of ze met ons in gesprek willen. Als ze dat niet willen, laten we ze doorlopen. We hebben ook geen foto's bij ons."

Volgens Van Helden heeft het aanspreken van bezoekers juist positief effect. Door een gesprek met activisten waren er onlangs nog drie vrouwen die afzagen van hun bezoek aan de kliniek, noemt hij als voorbeeld. Ook zouden klinieken de stichting zelf benaderen om hulp te bieden aan vrouwen.

Wat vind jij?

Moeten er bufferzones komen rondom abortusklinieken?