De oplossing voor de coronacrisis? Baudet en Wilders strijden voor een lockdown

Scholen zijn dicht, veel mensen werken thuis, winkels en restaurants sluiten. Toch wordt er nog steeds veel discussie gevoerd over de maatregelen die de overheid moet nemen om de coronacrisis in bedwang te houden. De meningen van deskundigen en politici lopen uiteen. Moet Nederland op slot of zijn de huidige maatregelen genoeg?

De oplossing voor de coronacrisis? Baudet en Wilders strijden voor een lockdown

Volgens de PVV en Forum voor Democratie kan alleen een lockdown de coronacrisis in bedwang houden. Dat bleek gisteren in het debat van de Tweede Kamer. “U mag geen russisch roulette spelen met de gezondheid van mensen,” verweet Wilders de premier. Volgens hem is het een kwestie van tijd tot de ziekenhuizen vol liggen met coronapatiënten.

Rutte stelt echter dat de huidige maatregelen genoeg zijn om de gevolgen van het coronaviris binnen de perken te houden. “Het hele openbare leven is stilgevallen. Nederland past zich op dit moment massaal aan om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk mensen door dit virus geraakt worden.” Volgens Baudet (FvD) zou een korte periode al veel verschil maken. “Dan weten we hoe we ervoor staan en kunnen we gecontroleerd sectoren opengooien.”

Lockdown

Viroloog Ab Osterhaus pleitte in Op1 dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames niet afnemen met de huidige vorm van sociale distantiëring. “Handhaaf de lock-down maatregelingen beter," adviseert hij. "Als mensen zich er systematisch niet aan houden is het gevolg dat er uiteindelijk te weinig bedden zijn."

Handhaving

De politie van Twente meldt op Facebook dat vooral jongeren zich weinig aantrekken van het verbod op samenkomst. „Ze vinden het enorm grappig om de draak te steken met de huidige coronaproblematiek door bijvoorbeeld opvallend te hoesten en te kuchen in de richting van mensen. Allesbehalve leuk en respectvol,” zo schrijft de politie in Almelo. Er komen veel meldingen van overlast binnen. De volgende maatregel is om de jongeren die overlast veroorzaken te bekeuren.

Ook de politie in Amsterdam Slotervaart trekt aan de bel. „Een grote groep jongeren lijkt geen rekening te houden met de kans op besmetting,” schrijven twee wijkagenten op Facebook. “We zien jongeren samenkomen, dicht bij elkaar staan zonder rekening te houden met de geadviseerde afstand.”

 

Wat vind jij?

Moeten de huidige maatregelen beter gehandhaafd worden of moet Nederland helemaal op slot?