Vijf tips om corona in de kerk te omzeilen

Internet biedt uitkomst om toch een dienst te volgen

In deze tijden van het coronavirus worden logischerwijs ook kerkdiensten afgelast. Maar kerken zijn niet voor één gat te vangen. Om toch van waarde te kunnen zijn worden er verschillende initiatieven bedacht. Zo zijn er bijvoorbeeld veel kerken die hun dienst live uitzenden. Zo kan iedereen toch bereikt worden, vooral dankzij het internet. Hier een lijst met verschillende, creatieve oplossingen in tijden van corona in de kerk.

Vijf tips om corona in de kerk te omzeilen

1. De dienst via de tv-uitzending van de EO

De EO kwam niet alleen vanmorgen met een televisie-kerkdienst. Het plan is om dat de komende weken ook te doen, zolang er geen reguliere kerkdiensten kunnen plaatsvinden. Dit in samenwerking met de PKN. Het begint om 9:20 op NPO2. 

Daarnaast staat er op eo.nl/zondag een handig overzicht met andere initiatieven, tips, bemoediging en een handig liveblog. Op die manier word je op een overzichtelijke manier op de hoogte gehouden van wat corona in de kerk voor gevolgen heeft.

2. De live-dienst van EO Beam via Youtube

Beam zond zondagochtend live uit via Youtube. Met een heuse aanbiddingsband en een meditatie van Jurjen ten Brinke. Op deze manier kon iedereen vanuit huis toch een dienst meemaken. Kijk hier​​​​​​​ de dienst terug.

3. Ook de kinderen worden niet vergeten

Natuurlijk, de volwassenen kunnen vanaf de bank alsnog een dienst volgen. Maar wat te doen met eventuele kinderen? Tijdens een ‘gewone’ dienst gaan die misschien wel naar de kinderbijbelclub, want zo lang stilzitten is nogal een opgave. Matthijs Vlaardingerbroek heeft op creatiefkinderwerk.nl allerlei opdrachten en ideeën voor kinderen in de kerk. Ook nu, in tijden van Corona, is er aan de jongsten gedacht. Via verschillende filmpjes kunnen kinderen alsnog op een leuke manier kennis maken met een Bijbelverhaal.

4. Coronaproofkerk

Een ander alternatief voor de kerkdienst: de Prayer Course. Alpha Nederland brengt in samenwerking met 24-7 Prayer NL de Prayer Course. In kleine groepen kan er dan toch stilgestaan worden bij gebed. In zes korte filmpjes ga je het ‘Onze Vader’ langs, met zes bijbehorende vragen. In kleine groepen samenkomen kan nog wel en de Prayer Course is daarin een uitkomst. Het is een toegankelijke manier om met elkaar in gesprek te gaan. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding.

5. Reguliere livestreams van honderden kerken

Op kerkdienstgemist.nl en kerkomroep.nl staan honderden livestreams van kerken door heel Nederland. Soms alleen met geluid, soms ook met beeld. Handige websites om de komende zondagen in de gaten te houden. Zolang er internet is, zijn er kerkdiensten te volgen.

Praat mee over Corona in de kerk

Op onze dossierpagina lees je alles over Corona in de kerk. Praat mee, reageer op de poll en laat je bemoedigen in deze crisistijd.