Slapen in kantoorpanden: Een oplossing voor het daklozenprobleem?

Het aantal daklozen in Nederland neemt toe. In Den Haag is er zelfs geen plek meer in de opvangcentra waardoor er een wachtlijst is ontstaan. Onderneemster Monique Pouw geeft in haar kantoor onderdak aan een dakloze.

Slapen in kantoorpanden: Een oplossing voor het daklozenprobleem?

In een interview met de Volkskrant vertelt ze haar verhaal.

Bij aankomst in een vakantiewoning in Marokko ligt er een briefje op tafel:  ‘Willen jullie de man die in onze portiek slaapt met rust laten? Hij hoort bij ons.’ Het inspireert onderneemster Monique Pouw (47) om zich meer in te gaan zetten voor de maatschappij. 

Na 2 jaar van goede voornemens komt ze op het idee om haar kantoor in Den Haag vanaf 8 uur 's avonds tot 8 uur 's ochtends open te stellen voor een dakloze. Ook in de weekenden kan hij of zij daar verblijven. "Wel een 'aangepast' persoon," is de eis voor de hulpinstanties. En zo komt Ab (31) in het kantoorpand terecht. Hij is op dat moment al 3 jaar dakloos. Monique stelt alleen de bovenbuurman op de hoogte van de nieuwe bewoner en zorgt elke week voor een tas met schoon beddegoed.

Terwijl Ab naar zijn vrijwilligerswerk vertrekt gaan de medewerkers van het kantoor aan hun werkdag beginnen. Niks wijst erop dat er iemand in het pand geslapen heeft. Af en toe drinkt Monique een bak koffie met hem om te vragen hoe het gaat en soms verschijnen er zelfgemaakte gebakjes op het aanrecht. Monique spreekt met lof over de gang van zaken: "Nu hoort Ab bij onze kantoorfamilie. Als hij vertrekt zijn we vrienden."

Wat vind jij?

Daklozen opvangen in kantoorpanden: Een goede oplossing of teveel gevraagd?