De kerk helpt waar het kan in tijden van corona

De coronacrisis heeft gevolgen voor heel Nederland, dus ook voor de kerken. Diensten worden online uitgezonden zodat niemand iets hoeft te missen. Maar kerk zijn is meer dan de dienst op zondag, dus zijn er allerlei kerkelijke initiatieven om te helpen in tijden van corona.

De kerk helpt waar het kan in tijden van corona

Vorige week ging onze uitzending over corona in de kerk en de gevolgen die de coronacrisis had voor de verschillende gemeenten. In onze uitzending van dinsdag 24 maart zien we op welke manieren kerken helpen in hun omgeving. Want hulp is nodig in deze crisis. Hieronder alvast een lijstje met inspirerende acties.

1. Gratis maaltijden

In de Amsterdamse Bijlmer helpt de Lutherse kerk bij het uitdelen van gratis maaltijden. De kerk bezorgt samen met Treasures Foundation een warme maaltijd bij mensen die het nodig hebben. Tijdens de bezorging wordt er nog even gecheckt hoe het met diegene gaat, alles “op gepaste afstand.” Zo zien ze om naar de meest kwetsbare groepen.

2. Kletskoppen gezocht

Nee, er wordt niet gezocht naar koekjes door de kerk in Berlicum. Kletskoppen zijn in dit geval mensen die hun telefoonnummer op de website van de kerk achter willen laten, zodat ze gebeld kunnen worden door mensen die behoefte hebben aan een praatje. Om het gebrek aan sociaal leven enigszins op te vangen.

3. Een telefooncirkel

De Hoeksteen in Amersfoort zet een telefooncirkel op. Echte ontmoeting is even onmogelijk, maar via de telefoon kunnen mensen elkaar dan toch vinden. Op die manier is er ook tijdens de coronacrisis de mogelijkheid om elkaars verhalen te horen. Daarnaast roept De Hoeksteen op om in deze tijd goed op je buren en omgeving te letten: in de coronacrisis moeten we extra omzien naar elkaar.

4. Hulp voor de voedselbank

Daarnaast zijn er allerlei kerken die de plaatselijke Voedselbank helpen. Een voorbeeld: de City Life Church in Den Haag. Het is normaal een uitgiftepunt voor de voedselbank. Alleen, de voedselbank moest in verband met corona tijdelijk sluiten. Daarmee hield de hulp van de kerk niet op. Ze roepen op om een bijdrage te doneren, zodat er toch pakketten uitgedeeld kunnen worden aan cliënten van de voedselbank.

En dominee Stigter van de kerk in Delfgauw riep op om je ‘hamstervoorraad op te biechten’. Door het hamsteren liepen voedselbanken veel bevoorrading mis. Mensen die zich schuldig voelden over hun gehamster, konden hun voorraad naar de kerk brengen, die het vervolgens distribueerde naar de Voedselbank.

5. Boodschappen, hond uitlaten, medicijnen ophalen..

Verder zijn er heel veel kerken die hun hulp aanbieden bij dagelijkse dingen, die door coronacrisis misschien minder makkelijk gaan. Hulp bij boodschappen, bij het uitlaten van de hond, bij het ophalen van medicijnen. Van alles is mogelijk. In dat opzicht wordt in deze tijd duidelijk dat de kerk er niet alleen is voor een zondagse dienst, maar dat de kerk juist van maatschappelijk belang is in moeilijke tijden.

Bekijk hier onze uitzending over kerken en corona

Lees meer over corona in de kerk op onze dossierpagina