De kracht van het ja-woord

Column door Susan Smit

Steeds meer Nederlanders zijn single en trouwen is lang niet altijd een vanzelfsprekendheid meer. Laat staan een voorwaarde voor levensgeluk. Toch ziet schrijfster Susan Smit een meerwaarde in het ja-woord. Voor NieuwLicht schrijft zij over de kracht van ja-zeggen tegen elkaar.

De kracht van het ja-woord

Het is eigenlijk een vreemd gebruik, dat trouwen. Wat is een huwelijk eigenlijk? Twee mensen verklaren bij elkaar te blijven tot de dood hen scheidt – of welk ander willekeurig conflict dan ook. Nou, dat kun je zonder inmenging van staat of kerk ook prima zelf besluiten. En dat scheelt al gauw een gênant vrijgezellenfeest waar alleen de organisatoren de lol van inzien, een trouwjurk die je maar één keer mag dragen en een hoop gelal van neven en ooms die op jouw kosten dronken zijn geworden.

"Trouwen is een vrij ernstige en strikt romantische zaak"

Foto: Moon Janssen Photography
Susan met echtgenoot Onno Aerden

Waarom wilde ik het dan toch? Voor het eerst, op mijn vijfenveertigste nog eens een keer? Niet om alle oppervlakkige redenen; niet omdat ik zin had in een feestje, niet omdat het mijn droom is om een witte bruidsjurk aan te hebben (die ik natuurlijk wel uitbundig en vol overgave heb gedragen), niet omdat het fiscaal handig was, niet omdat ik het tijd vond worden om een getrouwde vrouw te zijn. Trouwen is, wat mij betreft, een vrij ernstige en strikt romantische zaak. 

Mijn ‘ja’ is een uitkomst van een innerlijk proces dat al jaren gaande is. Het is nooit makkelijk voor me geweest om me helemaal te kunnen geven in een relatie. Dat had te maken met mijn hang naar autonomie, het niet al te beste huwelijk van mijn ouders dat inmiddels ontbonden is en mijn manbeeld dat, toen ik het ging onderzoeken, niet heel rooskleurig bleek te zijn en me ervan weerhield mannen werkelijk te vertrouwen.

Al die saboterende angsten en overtuigingen moest ik onderzoeken en van me afschudden (check), daarna een man tegenover me krijgen die echt bij me paste (check) en dan de moed vinden om in het diepe te springen (help!).

De kracht van het ja-woord

Trouwen is een werkelijke, duurzame verbintenis met iemand aangaan, ten overstaan van je beste vrienden, voor de wet en soms het geloof. Een bruiloft is een overgangsrite, een ceremonie vol symboliek, geladen handelingen en betekenisvolle woorden. Het ja-woord kan een ongelofelijke kracht hebben. Het is slechts een intentie die je uitspreekt – je weet niet hoe het er over een paar jaar voor staat – maar die intentie moet je voor honderd procent tot op het diepste niveau voelen. En als dat zo is, geloof ik dat het op het meest wezenlijke niveau, namelijk je eigen hart, echt iets verandert en bewerkstelligt. Je verbindt je met een ander mens. Zonder een achterdeurtje open te laten staan.

Onzichtbare poort

Daarom wilde ik de ring, de geloften, het ja-woord, de witte jurk, de speeches, het bruidsboeket, de sluier. Allemaal om wat ik in mijn hart voelde kracht bij te zetten: ja, met deze man wil ik oud worden. Ja, ik beloof dat ik naast hem zal lopen. Ik beloof dat ik iedereen die hem kwaad wil doen vurig zal bevechten. Ik beloof dat ik nooit méér met hem zal kibbelen dan dat ik met hem zal knuffelen. Ik beloof dat als ik zijn hand even loslaat, om welke reden dan ook, ik hem altijd weer zal zoeken. Ik beloof dat ik van hem zal houden.  

We hebben elkaars hand gepakt en zijn samen door een onzichtbare poort gegaan, naar een nieuwe fase. Een fase met ongetwijfeld genoeg trammelant en nieuwe uitdagingen, maar met het vaste vertrouwen dat we die aan elkaars zijde willen beleven.    

 

Meer lezen over duurzame relaties

Op dinsdag 7 april is onze aflevering over duurzame relaties te zien. Zijn wij nog wel in staat ons echt te verbinden? Op onze dossierpagina lees je alvast meer over dit onderwerp.