Mascha is docent Nederlands: "Het centraal examen gaat dit jaar niet door en dat voelt niet juist."

Mascha van den Berg is docent Nederlands en is geschrokken van het nieuws dat als gevolg van het coronavirus de eindexamens niet doorgaan. "Het eindexamen betekent afscheid van een lange periode van zwoegen en het begin van een nieuw leven."

Mascha is docent Nederlands: "Het centraal examen gaat dit jaar niet door en dat voelt niet juist."

 ‘Yesss!!!’ De dochter van een goede vriendin appt me zojuist, ‘de examens gaan niet door’. Een golf van ongeloof gaat door mij heen; dit kan niet! De overheid zal met een dergelijke beslissing toch niet over één nacht ijs gaan? Ik check een nieuwssite en het blijkt waar. Het centraal examen gaat dit jaar niet door. Een enorm rigoureuze beslissing genomen door mensen die weten wat ze doen. Die weten dat de keuzes die momenteel gemaakt worden, de enige juiste zijn in deze benarde situatie. En toch voelt het niet juist. 

Waarom geen eindexamen in het tweede tijdvak?

Er rijzen praktische vragen op: wat gebeurt er met de leerlingen die momenteel op zakken staan? Krijgen zij geen diploma? Volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen? Of komt er een herkansingsmoment voor deze leerlingen? Maar wanneer dan? Volgens mijn leidinggevende moet ik wachten op informatie vanuit school om antwoord te krijgen op een aantal van mijn prangende vragen. 

Het blijft malen in mijn hoofd. Waarom worden de examens niet in het tweede tijdvak (medio juni) afgenomen met als herkansingsmogelijkheid het derde tijdvak in augustus? Enfin, het heeft geen enkele zin om mijzelf dit soort vragen te stellen. Immers, de overheid heeft besloten en zal hiervoor beslist gegronde redenen hebben. 

'Fijn dat ik gewoon me diploma heb'

Maar dan komt er iets totaal anders in mij op…. Wat gaan deze leerlingen eigenlijk écht missen? Terwijl ik dat denk, appt Felix, een van mijn eigen leerlingen mij: ‘Wel fijn dat ik gewoon me diploma heb, maar je maakt nu niet die examenperiode mee, die echt wel heel mooi is’. En daarmee slaat hij de spijker op zijn kop. 

De centrale examens zijn namelijk wel degelijk wat anders dan de schoolexamens. Deze periode in de meimaand is een periode van intense spanning, maar het is een gedeelde spanning. Het verbroedert leerlingen door het hele land; ze hebben immers allemaal hetzelfde examen gemaakt. De ontlading komt steeds dichterbij en is steeds meer voelbaar richting het laatste eindexamen. Daarna: borrels, feestjes en het heerlijke vooruitzicht van welverdiende vrijheid.

Het begin van een nieuw leven

Maar…. nog niet te vroeg juichen, want het verlossende telefoontje zal pas op de tweede woensdag in juni tussen 12:00 en 13:00 uur komen. Terwijl docenten druk zijn met nakijken en steggelen over de tweede correctie, vinden de eindexamenreisjes plaats: ‘Cherso’, Albufeira, Mallorca. Feesten tot de volgende ochtend, omdat je de zwaarste periode van je middelbareschooltijd achter de rug hebt. Maar ook de meest bijzondere. Afscheid van een lange periode van zwoegen, het begin van een nieuw leven. Een reisje dat je nooit meer zult vergeten. 

En dan dat langverwachte telefoontje op die woensdag in juni. Het is voor mij de mooiste werkdag van het hele jaar. Ik kan (de meeste) van mijn leerlingen bellen met de verlossende woorden: Je bent geslaagd! Gillende leerlingen, huilende moeders en juichende vaders op de achtergrond. De overwinningsroes erna en om over de diploma-uitreiking nog maar te zwijgen...

Wat zal het anders gaan dit jaar. Maar goed, niets is dan ook meer hetzelfde dit jaar.

Meer lezen over onderwijs?

"Leraren, stop met staken! Jullie werken het lerarentekort in de hand"

NieuwLicht-redacteur Marieke Gouka was tot een paar jaar geleden docent Nederlands. Met lede ogen ziet zij de onderwijsstaking van aanstaande woensdag aan en concludeert dat staken het lerarentekort juist in de hand werkt.

Lees verder over de lerarenstaking

"Wat mij frustreert als schoolleider is dat ik niet de handvatten heb om mijn thuiszitters weer naar school te krijgen."

Nicole Lagendijk is teamleider onderbouw van de Vitusmavo in Naarden. Als schoolleider heeft ook zij te maken met thuiszitters. "Er is best wel geld en op papier is het mooi bedacht, maar in de praktijk werkt het in mijn beleving niet."

Lees hier het verhaal van een schoolleider

Thuiszitters zijn de dupe van onze obsessie normaal te willen zijn

‘How to be normal?’ Wie het Google vraagt (en dat doen er veel), krijgt van WikiHow de volgende tips. Zorg voor persoonlijke hygiëne, poets je tanden en gebruik deodorant. Zorg voor zelfvertrouwen. Zo gezegd, zo gedaan. En de interessantste: pas je omgeving aan, zoek mensen op die op je lijken.

Lees verder over 'normaal zijn'