Even leek het erop dat Gertie Meijer een eenzame uitvaart zou hebben. De branchevereniging van uitvaartondernemingen besloot dat als gevolg van de Coronacrisis alleen eerstelijns familieleden aanwezig mochten zijn bij uitvaartdiensten. Voor Gertie -die geen eerstelijns familieleden heeft- zou dat betekend hebben dat ze zonder aanwezigheid van dierbaren gecremeerd zou worden.
Uitvaart zonder koffie en cake
"Afschuwelijk, hier moet je toch niet aan denken?", aldus een van Gerties nichtjes, die de laatste weken in nauw contact met haar stond. Gelukkig voor de kleine groep vrienden en familieleden van Gertie herziet de uitvaartbranche de eerder ingestelde maatregel. Vanaf nu mogen maximaal 30 mensen een uitvaart bezoeken, ongeacht of dat eerstelijns familieleden zijn of niet. De branche roept op om 1,5e meter afstand van elkaar te houden en geen fysiek contact zoals handenschudden te hebben. Ook wordt er geen koffie of thee meer geschonken na de uitvaart.
Stoppen met eten en drinken
Voor Gerties dierbaren is de uitvaart een belangrijk moment na een intensieve periode. Gertie beschouwde haar leven als voltooid en besloot om zelf de regie over haar levenseinde te nemen. In onze uitzending vertelt ze dat ze een doodswens heeft, maar wil ze niet benoemen op welke manier ze gaat sterven. Dit doet ze niet uit angst om haar omgeving te belasten. Pas na haar overlijden mag dit openbaar gemaakt worden.
Gertie heeft ervoor gekozen om te stoppen met eten en drinken. Een zwaar proces dat met behoorlijk wat pijn gepaard is gegaan. Om anderen diezelfde pijn te besparen, koos Gertie ervoor haar verhaal te delen op tv. Hiermee hoopte ze meer bewustzijn te creëren voor de groep mensen die hun leven als voltooid beschouwt. Wel anoniem, omdat ze zich zeer bewust was van de gevoeligheid van haar keuze.
Het belang van afscheid nemen
Een andere reden dat Gertie koos voor het anoniem delen van haar verhaal, is dat ze niet wilde dat haar omgeving valselijk zouden worden beschuldigd van hulp bij zelfdoding. Ze benadrukt dat het kiezen voor de dood enkel en alleen haar keuze is. Door te kiezen voor versterven, is er niemand medeplichtig aan haar dood. Het enige wat haar dierbaren hebben gedaan, is haar mentaal steunen en voor haar zorgen in de laatste levensfase.
En juist na deze emotionele periode is het belangrijk voor naasten om goed afscheid te kunnen nemen. Ondanks dat de Corona dat even leek te verhinderen, is er nu toch mogelijkheid om dat te doen.