Hoe hou ik mijn relatie leuk in coronatijd?

Relatietherapeut Cocky Drost deelt in onze uitzending over duurzame relaties haar visie op langdurig samen zijn met je partner. Nu geeft ze alvast drie adviezen om te voorkomen dat de coronacrisis ook je relatie in een crisis helpt.

Hoe hou ik mijn relatie leuk in coronatijd?

‘Nou Cocky,’ zei de vriendelijke man tegen mij, ‘je zult het wel druk hebben in deze rare tijden. Al die stellen die ineens op elkaars lip zitten. Dat moet flink wat impact hebben op hun relaties’

Ik denk inderdaad dat deze zonderlinge coronatijden veel relaties op scherp zetten. Ineens gedwongen thuis zitten, in een nieuw te ontdekken ritme. Misschien ontdek je wie je eigenlijk bent, zonder je werk. Misschien ervaar je stress, omdat het niet weten wat de toekomst je brengt je onzeker maakt. En je komt elkaar voortdurend tegen. 

Het valt niet mee om samen een modus te vinden die enigszins werkbaar is. En daarbij: een werkbare modus klinkt prima, maar echt romantisch is het natuurlijk niet. Hoe voorkom je dat de coronacrisis ook je relatie in een crisis helpt?

Tip #1: Let it be

Het lijkt een wat lakse tip, maar misschien is dat wel net wat je relatie nodig heeft. Het is niet erg dat het even schuurt. Onderschat niet wat deze rare periode aan stress met zich meebrengt. En onder stress word je nou eenmaal niet de leukste versie van jezelf. Dat geldt voor jou, maar ook voor je partner. Dus geef jullie relatie ook even de tijd en de ruimte om een nieuwe cadans te vinden.

Tip #2: Blijf in verbinding

Juist als je als gezin erg op elkaars lip zit, kun je snel geneigd zijn je af te sluiten voor je omgeving en langs elkaar heen te gaan leven. En met de sluiting van de horeca kun je er ook niet even gezellig samen op uit om samen een drankje te doen. Dus kom allebei minstens drie keer per dag even uit je cocon om elkaar in de ogen te kijken. Gaat het nog goed? Is jullie eventuele gezins-bv nog goed geregeld? Zit je partner nog lekker in zijn of haar vel? Praktische tips als je kinderen hebt: breng de kinderen op tijd naar bed en organiseer een romantisch diner voor jullie samen.

Tip #3: Wees mild

Ontzettend belangrijk voor harmonie in je gezin: mildheid. Wees je eens bewust van de manier waarop je een deurklink vastpakt of door je huis beweegt. Hard en vluchtig? Of zacht? En foeter je op jezelf als je een fout maakt? De manier waarop jij omgaat met jezelf zegt heel veel over de manier waarop je omgaat met anderen. Voordat je mild kunt zijn voor een ander is het van wezenlijk belang dat je mild bent voor jezelf.

Een positief effect?

Toch heb ik het eerlijk gezegd helemaal niet zo druk. Misschien komt het nog en teren sommige stellen nog op hun relatie-adrenaline. Maar het zou me ook niet verbazen dat deze tijd van gedwongen samen zijn veel stellen weer dichter bij elkaar brengt.

 

Wil je meer lezen over relaties en trouw? Bekijk dan onze dossierpagina met interessante achtergrondartikelen, persoonlijke verhalen en polls. Meer weten over de coronacrisis? Ook daar hebben we een uitgebreide dossierpagina over. 

Meer over relaties:

"We waren precies als alle andere gereformeerde stelletjes en zagen we geen andere weg dan trouwen"

Wat betekent trouwen als je uit een Gereformeerd Vrijgemaakte opvoeding komt? Is trouwen werkelijk een vrije keuze of wordt het van je verwacht. Een van onze lezeressen reageerde naar aanleiding van onze uitzending over duurzame relaties en zette haar vraagtekens bij de keuzevrijheid. Lees hier haar verhaal.

Lees verder

Columnisten gezocht: Deel jouw meest bijzondere relatieverhaal

Heb jij een bijzondere, lastige of speciale relatie met je ouders, partner, kind, buren of collega's? Heb jij een eigenzinnige visie op relaties? En wil je die graag delen met een groot publiek? Schrijf dan een column voor NieuwLicht.

Schrijf ook

Puzzelen en plezier tussen de lakens in coronatijd

Nu de samenleving nagenoeg is stilgelegd, zijn we genoodzaakt onszelf binnenshuis te vermaken. Dat ieder daar eigen voorkeuren in heeft, blijkt. Legpuzzels gaan als warme broodjes over de toonbank en seksshops beleven gouden tijden.

Lees verder