Hoe ver reikt onze solidariteit in tijden van corona?

Oproep aan premier Rutte om te helpen bij evacuatie van vluchtelingen van Griekse eilanden

Verschillende hulporganisaties hebben premier Mark Rutte opgeroepen om te helpen bij de evacuatie van vluchtelingen van de Griekse eilanden. Daar zitten duizenden vluchtelingen bij elkaar in kampen. Bij een eventuele uitbraak van het coronavirus zijn de gevolgen niet te overzien.

Hoe ver reikt onze solidariteit in tijden van corona?

Eén van de organisaties die de oproep deed was Vluchtelingenwerk Nederland. Woordvoerder Martijn van der Linden: “In sommige kampen op de Griekse eilanden moeten 1300 mensen met één kraan doen. Dat zegt genoeg. Op het moment dat het virus daar uitbreekt is er geen mogelijkheid voor mensen om zich aan de hygiëneregels te houden, om terug te trekken, of om afstand van elkaar te nemen.”

Het is van groot belang dat mensen zo snel mogelijk van de Griekse eilanden wegkomen, zegt Van der Linden. “Iedere dag dat ze langer blijven is riskant.” Er zijn inmiddels al besmettingen op Lesbos bekend. Maar in de evacuatie van de eilanden heeft Griekenland hulp nodig, zegt Van der Linden. Griekenland kan dit niet alleen. “Ze moeten weten dat andere landen achter hen staan. Verschillende landen hebben al uitgesproken te willen helpen. Het is belangrijk dat Nederland dat ook doet. Daarom de oproep aan Rutte om mensen vanuit de Griekse kampen te herverdelen over Europa. Op het moment dat genoeg landen meedoen is herverdeling geen grote opgave.”

Noodopvang

Dat terwijl begin deze week juist bekend werd dat Nederland geen nieuwe asielzoekers meer wilde toelaten in de opvang en dat het stopte met registreren, identificeren en horen van nieuwe asielzoekers. Dit allemaal om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Dit was in strijd met het Europees recht, waarin staat dat elke Europese lidstaat verplicht is om vreemdelingen die asielaanvragen doen, op te vangen. Hoe minimaal ook. Nu is besloten om een noodopvang te openen in het Groningse dorp Zoutkamp. Daar worden asielzoekers tijdelijk opgevangen, zo maakte staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Asiel bekend.  Nog steeds ligt de normale gang van zaken stil, alleen strikt noodzakelijke handelingen worden gedaan, zoals het afnemen van vingerafdrukken en een gezondheidscheck.

Van der Linden snapt dat er nu maatregelen gelden die de asielopvang beperken: “Normaal worden er lange verhoren gevoerd met asielzoekers, vaak één op één. In heel Nederland wordt dat juist zoveel mogelijk vermeden, dus het is logisch dat dit ook in deze situatie het geval is. We hebben er alle begrip voor dat de asielprocedure tijdelijk stilgelegd word.” Alleen staan er al duizenden asielzoekers in de wachtrij, in afwachting van hun asielaanvraag. En die rij gaat nu nog langer worden. “Alleen is dit een duidelijk geval van overmacht”, ziet Van der Linden.

Tegelijk vindt Van der Linden dat het helemaal sluiten van de poort, zoals begin deze week, te ver gaat. “Als mensen op straat komen te staan is het een acuut probleem. We moeten op zijn minst aan de meest basale, eerste levensbehoefte voorzien.” Dat is nu gebeurd, met de tijdelijke opvang in Zoutkamp. Het is de bedoeling dat mensen daar zo kort mogelijk blijven.

Solidariteit

Hoe ver moet onze solidariteit en hulpplicht richting asielzoekers gaan, nu Nederland kampt met een eigen crisis in de vorm van corona?